Jurnalism cetatenesc

„Dacă nu crezi cu adevărat, rămîne doar un gest”

Dana Chiorescu
13 oct 2011 1258 vizualizări
În fiecare an, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva aduce în capitala Moldovei mii de pelerini, inclusiv din judeţul Vrancea, care se roagă la moaştele Cuvioasei. În acest an, sărbătoarea care are loc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi se desfăşoară pe parcursul unei săptămîni, de pe 9 octombrie, pînă luni, 17 octombrie. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei ieşene, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fos scoasă marţi dimineaţă din Catedrală şi depusă într-un baldachin, pe esplanada lăcaşului de cult. Dacă interlocutorii noştri merg la Iaşi cu ocazia acestei sărbători şi cu ce gînduri puteţi afla din sondajul următor.

Constanţa Baciu, pensionară, Focşani

 

 

„Am fost dar nu acum, în tinereţe... Eu nu sînt adepta acestor manifestări. Dacă vrei să vezi un sfînt nu trebuie numai la zile din acestea, să fie aşa o aglomeraţie. Dacă ai ceva în suflet, poţi să vezi şi altă dată, nu trebuie să te calci în picioare. Nu m-aş duce niciodată în astfel de condiţii. Sfîntul este sfînt acolo unde este el. Dacă este ceva şi are ceva tainic, are întotdeauna, nu numai într-o anumită zi. Dacă ai credinţă în suflet, cu adevărat, poate gîndirea aceea pozitivă îţi aduce un bine, o linişte în suflet. Dar dacă nu crezi cu adevărat, rămîne doar un gest. Se îndeplinesc dorinţele celor care îşi doresc cu ardoare ceva, nu care fac doar aşa...”

Gabriela Stratulat, infirmieră, Focşani

 

„Da, chiar acum mă pregătesc să merg. Este al treilea an. Este greu, dar e bine... Stai mult la rînd, e înghesuială... Anul trecut am stat la rînd două zile şi o noapte. Acum doi ani am stat doar şase ore, am avut mai mult noroc. Merg acolo pentru că Sfînta face minuni, pentru sănătate, în primul rînd, pentru sporul casei... pentru orice. Ajută! Dar pe cei care au credinţă, care cred într-adevăr, care merg cu un gînd bun...”

Petru Şerban, pensionar, Focşani


 

„Ce se întîmplă acolo... nu ar trebui să se întîmple. Mă uitam la săracii oameni care se duc, se îmbrîncesc, cad pe jos, pentru ce? Vedeam la televizor că moaştele au fost aduse de pe la greci, de pe la turci... A copilărit... pe unde a copilărit... dar moaştele au fost aduse la Iaşi pentru a amplifica nişte chestii şi a determina omenirea să vină acolo şi cineva să cîştige... toată agitaţia asta este doar pentru a cîştiga cineva, nu are legătură cu credinţa. Religia este prost înţeleasă. Omenirea se ruga la natură, pe urmă au început să îi facă pe oameni să creadă ce vroiau ei. Eu nu voi crede niciodată ce îmi va spune altul. Eu sînt creştin, dar una este credinţa, alta este religia. Oamenii se duc în număr atît de mare pentru că de ani de zile s-a dus vorba că dacă te duci şi pui mîna sau te uiţi la moaşte trăieşti 200 de ani. Fiecare trăieşte cît îi este dat!”

Andreea Matei, elevă, Focşani

 

 

„Nu merg la Iaşi... poate voi merge vreodată... cine ştie. Mi se pare penibil ce se întîmplă acolo, ar trebui să fie mult mai organizat. Chiar dacă este o mănăstire, trebuie să existe mult mai multă organizare, să stea în rînd, să aibă un fel de program, nu nebunia aceea, unii peste alţii, bătrîne care leşină... Chiar nu am fost niciodată şi habar nu am dacă se întîmplă ceva în urma vizitării moaştelor.”

Maria Antonie, Focşani

„Am fost la Sfînta Parascheva la Iaşi. Este foarte frumos! Mergem să ne rugăm pentru sănătate, pentru familie... şi ne are Dumnezeu în pază. Ajută mult!”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.