Jurnalism cetatenesc

„Atenţia cadrelor medicale este prea puţin orientată către oamenii de rînd”

Dana Chiorescu
14 sep 2011 1082 vizualizări
118 bolnavi au fost chesţionaţi despre condiţiile de spitalizare şi profesionalismul personalului medical. Majoritatea pacienţilor s-au arătat mulţumiţi de ceea ce au găsit la Spitalul Judeţean din Focşani, cu excepţia lipsei medicamentelor şi a cadrelor în număr insuficient. De precizat că Spitalul nu a făcut publică metodologia cercetării, astfel încît nu se ştie dacă răspunsurile pacienţilor au fost influenţate de prezenţa vreunui salariat al unităţii. Din acest motiv am încercat să aflăm părerea concetăţenilor noştri intrevievaţi în mediu extraspitalicesc. Răspunsurile oferite le puteţi afla din rîndurile de mai jos.

Neculai Andronache, pensionar, Focşani



„Nu am fost prin spitale. O singură dată am fost şi cred că pot spune că avem medici buni, avem şi dotări... ne mai trebuie în schimb multe... Din păcate, medicii buni pleacă din cauză că nu sînt plătiţi şi aşa pierdem oamenii valoroşi, nu numai în sistemul sanitar, ci şi în învăţămînt şi peste tot... Nu sper să se echilibreze prea curînd lucrurile dacă nu se vor schimba mai multe aspecte ale societăţii, cum ar fi conducerea, nivelul de civilizaţie şi multe altele.”

Vasile Olaru, pensionar, Focşani

„Am un cancer de piele şi mă internez foarte des, dar nu în Focşani. Condiţiile sînt bunişoare numai că mîncarea este foarte proastă şi foarte puţină, iar asistenţa medicală este la pămînt. Asistenţii nu sînt atenţi cu oamenii, nu sînt în slujba oamenilor în spital. Fac strictul necesar, analize sau ce au ei de făcut, dar dacă îi întrebi ceva sau că ai nevoie de ceva, că te doare capul sau ţi-e rău, nu au timp, nu te ajută. Cei mai în vîrstă sînt total neajutoraţi, mai ales dacă nu au bani... Atenţia, inclusiv a medicilor, este prea puţin orientată către oamenii de rînd, nu mai vorbesc de cei săraci care stau zile întregi şi nu îi întreabă nimeni nimic. Toată problema se reduce la bani. Cine are bani este nu neapărat vindecat, dar măcar tratat altfel. Situaţia aceasta nu este o problemă colaterală crizei economice. Ca un asistent să vină să îţi asculte doleanţele nu trebuie să aibă nici o legătură cu banii. Că e salariul mic sau mare, trebuie să îţi faci treaba. Dacă fiecare şi-ar face treaba într-o doară, unde am ajunge. Criza este un mod de a scuza nişte aspecte. Ar trebui, din contra, să muncim mai mult, să ne dăm mai mult silinţa să ieşim din marasmul acesta. În Focşani nu am fost internat de ani de zile, dar e mai bine decît în alte părţi.”

Maria Constantinescu, asistent medical pensionar, Focşani



„Groaznice condiţiile intraspitaliceşti! Şi o spun din experienţa proprie. Cel mai tare mă doare că la ora actuală acest sistem sanitar nu este bine organizat. Să ajungă bolnavii de cancer, aşa cum sînt şi eu, să îşi plătească medicaţia şi toate examenele medicale, nu cred că este corect, atît timp cît avem plătită o asigurare de sănătate. De ce trebuie să se întîmple asta? Am ajuns să ne fie rău, iar medicul să nu aibă un calmant pentru durerile pe care le aveam. Am vizitat sistemele sanitare şi din alte ţări, ca Italia, Spania şi aşa mai departe, dar nu există aşa ceva! Oare noi nu putem să schimbăm sistemul sanitar, să îi ajutăm şi pe bieţii romani care au nevoie de asistenţă medicală? Rîd de viitorul lor? Acesta va fi şi viitorul lor, dacă nu îşi asigură acum un sistem sanitar corect şi bine organizat. Oamenii ajung la doctor indiferent dacă sînt mai mult sau mai puţin bogaţi. Haideţi să mai întoarcem roata aceasta, să mai schimbăm lucrurile şi noi, cei de jos. Ar trebui să înceapă schimbarea cu directorul spitalului. Trebuie să fie un foarte bun administrator pentru că el ştie exact cum stau lucrurile într-un spital şi ce trebuie făcut. Dar am impresia că nu li se dă mînă liberă. Cadrele sanitare ar face... De ce s-au desfiinţat spitalele limitrofe?”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Alin

„Sincer să fiu nu cred acest lucru deorece dacă nu dai şpagă, nu îţi dau atenţie. Să fim realişti şi sinceri... Să-i întrebaţi fără să ştie că sînt filmaţi sau înregistraţi. Mai ales la ginecologie se dau şpăgi mari. Hai să fim serioşi, pînă unde se merge cu minciuna?”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ioana, acum 4612 zile, 18 ore, 47 minute, 39 secunde
Vai draga Dana ai intervievat 2-3 persoane si gata stii totul despre sistemul sanitar, sa termine odata cu spagile ca in majoritatea domeniilor se lucreaza pe bani putini si acolo nu mai cere nimeni citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.