Jurnalism cetatenesc

"Invatamintul s-a transformat intr-o forma de comert"

Dana Chiorescu
30 aug 2011 2135 vizualizări
In judetul nostru, desi exista universitati sau centre ale marilor universitati din tara si gradinite private, pina acum nu exista nici un liceu privat. Din septembrie insa, lucrurile se vor schimba. Liceul Phoenix, primul liceu particular din judet, isi va deschide portile pe 12 septembrie, urmind sa functioneze in incinta Scolii “Anghel Saligny” din Focsani. Taxa anuala se va ridica la 1.500 de lei. In aceeasi scoala functioneaza si facultatile Universitatii Ecologice, de asemenea invatamint particular. Oferta este deschisa oricui, de la cei care abia au terminat clasa a VIII-a sau cei trecuti de prima tinerete si care nu au apucat sa termine liceul. Cum primesc focsanenii noua institutie de invatamint privat din judetul nostru puteti afla din sondajul urmator.

Puiu Constantin, militar, Focsani

 


„Bineinteles ca avem nevoie, de ce nu? Ca si la gradinitele particulare, vor merge la acest liceu cei ai caror parinti au o situatie financiara buna. Cred ca profesorii vor reprezenta avantajul principal dar si conditiile de studiu care, banuiesc, vor fi mult mai bune. Iar profesorii isi vor da mult mai mult silinta daca vor fi mai bine platiti.”

Mariana, secretar scolar, Focsani

 

„Nu stiu la ce ar mai trebuie un liceu particular din moment ce nu se ocupa locurile in liceele de stat. Inteleg ca este o a doua sansa pentru persoanele care doresc sa urmeze o forma de seral sau fara frecventa, dar aceste forme de invatamint se regasesc si la liceele de stat. Nu stiu ce ar putea oferi in plus fata de un liceu de stat. Nu am incredere in invatamintul particular de la noi din tara. In ultima vreme, cu regret o spun, invatamintul s-a transformat intr-o forma de comert, iar cel particular cu atit mai mult. Poate nu sint suficient de informata, nu as vrea sa blamez pe nimeni, nu generalizez dar... Din alta perspectiva, invatamintul particular este o alternativa pentru cadrele didactice care isi completeaza veniturile de la stat cu o jumatate de norma la particular.”

Carmen, secretar, Focsani

 



„Nu cred ca era necesar. Oferta este destul de generoasa in liceele de stat, sint locuri in liceele de stat... De fapt, pentru cine se infiinteaza aceste licee? Copiii care termina generala vin la liceele noastre, unde se pot pregati in economie, in electronica, in informatica, in orice vor ei. Aceste licee particulare ofera posibilitatea de absolvire a unui liceu mai usor. Este adevarat ca sint diferente de la institutie la institutie. Sint si bune, dar si care nu isi dau interesul. Stiu ca era un liceu particular din Galati care functiona si la noi. Cei care nu au posibilitatea sa frecventeze zilnic cursurile unui liceu apeleaza la un astfel de liceu. Nu cred ca este corect sa dam diploma cuiva care doar se „strecoara”. Sa treaca prin invatamint asa cum se trece, serios, si sa ramina cu ceva, adica diploma sa fie dovada existentei unor cunostinte.”

Nicuta Bourceanu, casnica, Focsani



„Este foarte bine. Copii sint destui. Cred ca este mai accesibil un liceu particular, din punct de vedere al severitatii... Ca bani nu cred ca e accesibil, dar eu prefer sa imi duc copilul la particular decit la unul de stat. La unul de stat nu invata, sint mai indiferenti, sint mai altfel... pe cind la un liceu particular profesorii cred ca isi dau altfel silinta. Trebuie sa se ocupe de ei. Eu, ca parinte, de aia dau banii, sa invete copilul. Asa... sa-l trimit degeaba... nu vrea nimeni.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Minodora
„Scoala asta, care era floarea invatamintului gimnazial din Focsani, a devenit iarmaroc de "invatatura", fabrica de diplome pentru furnizori de mina a 7-a.”



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
x, acum 4627 zile, 6 ore, 52 minute, 12 secunde
Saracu' Adrian, daca si-ar da seama cat e de dobitoc ... !!!!!!!!!!!!!!!
artan, acum 4627 zile, 11 ore, 36 minute, 56 secunde
uite si casnica.... ce nobila profesie (laudabila, serios dar in cazul unora cu bun simt!!!); fatza ei radiaza inteligenta, sete de cunoastere! bineinteles ca al ei copil/copii ii seamana: spirit citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.