Jurnalism cetatenesc

"Padurea trebuia sa ramina in patrimoniul statului"

Dana Chiorescu
24 aug 2011 1118 vizualizări
700 de arbori taiati fara drept, aproape 1.500 metri cubi si un prejudiciu care se apropie de 6 miliarde lei vechi sint primele coordonate ale unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe linga Tribunalul Vrancea. Si acesta este doar unul din miile, din zecile de mii de cazuri de acest gen. Unde vom ajunge in ritmul acesta? Cine poate stopa aceste taieri ilegale? Care sint consecintele pe termen lung? Intrebari la care incercam sa gasim raspuns alaturi de interlocutorii si cititorii nostri.

Nicoleta Dumitrache, infirmiera, Focsani

„Stam foarte prost in privinta padurilor. S-a ajuns de ne inunda apele din cauza asta... defrisind mereu nu mai are ce sa opreasca apele care se scurg... Plus seceta, modificari climatice... si vine si urit ca peisaj... Nu stiu cine o sa rezolve problema asta. Ei tot promit dar... ramine nerezolvata ca multe alte probleme.”

Oana, asistent medical, Focsani

„Sa se ia padurea inapoi de la oameni. Nu trebuia sa li se dea padure deloc. Alt pamint, nu padure. Padurea trebuia sa ramina in patrimoniul statului. Acum... ce sa spun... sa isi angajeze fiecare paznici sau sa faca un contract cu statul... jumatate-jumatate. Cei prinsi... amendati, bagati la inchisoare... oricum nu cred ca se va rezolva aceasta problema... Efectele... se vad. S-au vazut si in 2005 si acum, inundatii, terenurile care aluneca...”

Viorel, navigator, Odobesti

„Nu cred ca va rezolva nimeni problema asta. Acolo sint bani, bani multi si unde sint bani multi e si putere multa. Si padurarul si seful padurarului, si mic si mare, fiecare are contributia sa la aceasta stare de fapt. Nu mai schimba nimeni... Luati istoria din urma si vedeti... aceasta este tara...”

Maria Navalici, pensionara, Focsani

„Nu prea stiu eu... Padurarii ar trebui sa o pazeasca, dar nu prea cred ca o fac. Ei iau bani de la anumiti cetateni, o taie in mod abuziv, de plantat nu se mai planteaza nimic... si o sa vedem noi unde ajungem. De ce nu se planteaza nimic? De atitia ani de cind se taie padurea, de ce nu mai pune nimeni un puiet? Si cit ii ia pina ajunge copac... Daca distrugem padurile vom suferi noi. Oxigenul cine il produce? Padurile... Si alunecarile de teren si toate astea sint tot din cauza taierilor. Astia nu se gindesc decit la bani, sa isi bage ei in buzunar si atit.”

Adrian, profesor, Focsani

„O problema de-o seama cu falsa noastra democratie. O inconstienta... ce pot spune. Nu stiu cum stau lucrurile in alte state ale lumii civilizate, dar cred ca trebuie sa fii complet stupid sa nu te gindesti la raul pe care il faci ecosistemului. Cred ca daca intrebam un copil de clasa a patra stie care sint functiile padurii... oare potentatii zilei nu le cunosc? Nu se gindeste nimeni la faptul ca planeta asta distrusa si dezechilibrata va ramine mostenire copiilor lor? Inutile discutii...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori
Rodica
Oamenii au dreptate, dar nimeni nu ia nici o masura, toti discuta si atit. Padurarii isi vad de treaba isi mai cumpara un apartament, o masina, mai cununa, boteaza, fac tot felul de chefuri si petreceri. Ce-i de facut? Putem noi, muritorii de rind sa-i oprim? NU! Au bani si ies basma curata din tot .

Dana
Padurarii sint boieri, padurile sint ale lor, fac ce vor, taie si vind cit pot, sfideaza pe toata lumea fara rusine, padurea statului e mai ceva decit padurea lor, traiesc bine, au case (palate), masini si femei care le fac menajul zilnic. Sa le fie rusine !

Un nemultumit
ITRSV pentru padure e cum ai pune lupul paznic la oi, nu ai sa vezi padurar fara sa aiba in proprietate cel putin 20-30 ha de padure. Cei de la Cimpuri sint celebrii, toti padurarii sau fostii de la ocolul silvic Soveja sint oameni cu stare (financiara) (…) Marea problema e ca DNA-ul DOARME, domnilor, sau actioneaza numai pe anumite directii, cum sa-i atace pe sefii de la ocoale sau de la ITRSV care s-au pus in functii cu BANI si care sint pusi in functii ca sa cotizeze?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.