Jurnalism cetatenesc

"In ziua de azi a devenit un lux apa calda"

Dana Chiorescu
23 aug 2011 3056 vizualizări
Situatia de la ENET SA Focsani este din ce in ce mai grava. Oficialii de la fabrica de caldura dau vesti proaste celor care sperau ca macar de luna viitoare sa se lafaie intr-o cada plina de apa calda. Ritmul incasarilor datoriilor populatiei este extrem de incet, pina acum nereusindu-se a se aduna suma totata din facturile vechi strinse in contul consumatorilor casnici. Datoriile populatiei la caldura sint de 7,9 milioane lei, iar factura la GDF Suez este de 5,5 milioane lei. Cum primesc focsanenii aceste vesti puteti afla din sondajul urmator.

Vasilica, muncitoare, Focsani

„Destul de prost... foarte prost se descurca oamenii. Noi avem fericirea de a avea centrala, dar cred ca ar fi fost foarte, foarte greu... Incep si copiii scoala... Foarte greu! Consider ca este o situatie creata din vina edililor, a conducatorilor nostri pentru ca masurile ei trebuie sa le ia, nu lumea. Intr-adevar sint si restantieri, au partea lor de vina, dar masurile trebuie luate cu acestia, nu cu toti. Nu trebuie sa sufere toata lumea pentru ca sint doi-trei pe scara ce nu si-au platit datoriile. Si aici s-a ajuns din cauza masurilor de austeritate luate de Guvern. Deci tot la ei trebuie cautata solutia.”

Lucica Ladaru, lucrator comercial, Focsani

„Situatia nu e prea buna dar... asta e. Incalzim apa, nu avem ce face! Incalzim si ne spalam la lighean, ca la tara. De vreo luna jumatate ne chinuim asa. E greu, e frustrant... Nu stiu de ce s-a ajuns aici. Am inteles ca sint si probleme pe la subsol si ca sint datorii... Nu are lumea bani, nu stiu ce se intimpla. Salariile sint mici... vesnicele probleme. Nu stiu cum se va rezolva problema asta. Boc, Basescu... la ei trebuie cautate solutiile.”

Dorina Rabusapca, ambalatoare, Odobesti

„Eu nu stau in Focsani, ci in Odobesti si nu avem probleme, dar cred ca nu e deloc usor pentru focsaneni. Nu stiu cum se vor descurca... Cei de la Primarie ar trebui sa se descurce... am mai auzit ca au mai trimis si oameni acasa... Toata povestea asta este din cauza crizei, clar. Oamenii nu au cu ce plati! Nu muncesc, nu au bani. Eu cred ca ei sint destul de responsabili, de constienti ca trebuie sa isi achite datoriile, dar daca nu au cu ce? Nu ai cum sa astepti rezolvarea acestei probleme pina nu se rezolva cele de baza, cum ar fi cea a locurilor de munca.”

Daniela Bratu, gestionar, Focsani

„Foarte urita situatia asta... Am auzit ca nici caldura nu ne vor da... Nu stiu ce vom face... Nu am centrala, tot la ei sint si... e pacat. Stai sa incalzesti pe caldura asta. Doar plateam pentru caldura, pentru apa, nu ne dadeau degeaba. Si ne va fi si mai greu. Cred ca ar trebui sa se ia o masura pentru cei care au datorii, nu pentru toata lumea. Noi sintem la zi cu platile. Cred ca au ridicat preturile, salariile sint cum sint si nu iti mai permiti sa platesti cheltuielile curente. Pina la urma, chiar e o necesitate... dar se pare ca in ziua de azi a devenit lux apa calda. Nu cred ca se va rezolva... ce masura pot lua? Noi, care platim, ce putem face? Daca oamenii nu au bani, de unde??? Solutia este sa te debransezi de la ei si sa iti bagi centrala. Numai ca trebuie sa faci dovada ca te incalzesti cu altceva.”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

J
Vai ce veste minunata,

Ne spalam tot la covata,
Apa calda e un vis,
Cum e groapa-n paradis!
Iarna e si mai frumos,
Cind tii si fularul gros,
Te speli pe bucati mai mici,
Daca vrei sa te mai misti!
Oala sta mereu pe foc,
Si te unge peste tot,
Matul este fericit,
Iar tenul neînnegrit!


Elena
De ce trebuie sa sufere si cei care sint corecti si care sint cu plata la zi? Oare nu se gaseste o solutie pentru cei rau platnici? Vine vremea rece , ce facem, ne spalam tot la lighean?

Andreea
Nu mi se pare corect ca cei care sint cu platile la zi sa sufere din cauza celor care nu-si achita datoriile... Ar fi fost normal sa vina sa debranseze individual pt ca eu am platit sa am apa calda, nu sa fac baie cu apa fiarta in oala de ciorba...


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
nedumeritu", acum 4633 zile, 12 ore, 29 minute, 14 secunde
poate nu stiati ca in fostul cpl se deschide un mol si enet-ul e ca un chimpe in talpa ! trebuie dus la faliment ca si celelalte fabrici si apoi demolat. si ce de fier are......cred ca tot basescu-i citeste integral
ing. Ulise Grosu, acum 4634 zile, 18 ore, 14 minute, 53 secunde
Eu am atentionat in scris din anul 2005 pe primarul Decebal Bacinschi si CL Focsani ca ENET-ul nu este IAS Cotesti, IAS Marasesti sau IAS Panciu care sa fie falimentat si cumparat pe bucatele, ci este citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.