Jurnalism cetatenesc

"Piata imobiliara este cu un picior in groapa deoarece nu exista putere de cumparare"

Dana Chiorescu
17 aug 2011 1410 vizualizări
Vrincenii intorsi in luna august pe meleagurile natale vor doar sa isi vinda locuintele si terenurile de aici ca sa isi acopere datoriile la casele cumparate peste hotare, in Italia si Spania. Preturile cerute de ei sint exorbitante, spun in cor imobiliarii si notarii, care someaza si in aceasta luna din lipsa de musterii. „Stranierii” se incumeta sa cumpere doar garsoniere ieftine sau gresie si faianta. Imobiliarii sint convinsi ca preturile la case vor scadea pina in primavara si cu 30%. Mai influenteaza venirea „stranierilor” piata imobiliara? Raspunsurile oferite de interlocutorii si cititorii nostri le puteti afla din rindurile care urmeaza.

Maria Suditu, pensionara, Focsani

„Nu stiu exact daca influenteaza sau nu... Ei nu realizeaza deocamdata piata noastra... nu cred ca realizeaza lucrul acesta... Sint prea mult influentati de cum stau lucrurile in tarile din care vin. Nu pot spune daca aduc schimbari in bine sau nu... am o retinere. Sa speram ca vor mai scadea preturile... eu sper mereu... Ar fi necesar pentru tinerii nostri, pentru cei care au nevoie de o casa. Noi avem un acoperis de-asupra capului, dar ei, saracii, nu au. Pentru cei care vind, bineinteles ca nu e o bucurie, sub nici o forma, dar trebuie sa inteleaga ca viata isi urmeaza cursul si trebuie sa traiasca toata lumea.”

Yana Moclea, pensionara, Focsani



„Cred ca reusesc sa influenteze piata imobiliara pentru ca ei vin cu bani. Probabil ei incearca sa si vinda... cer, dar nu stiu daca au si clienti. Oamenii in Romania au din ce in ce mai putini bani. Este criza acum... Pe de o parte este bine ca vin in tara pentru ca ne aduc bani, dar e aglomerat... este o luna foarte incarcata.”

Mihaela Stoleru, gestionar, Focsani



„Nu stiu daca au vreo influenta. In anii trecuti cresteau preturile dar... erau alte vremuri. Avind in vedere ca si in strainatate situatia este la fel de grea ca si la noi, nu cred ca mai vin sa cumpere. Cred ca vor mai scadea preturile pentru ca banii trebuie rulati, iar cei care au investit in apartamente o sa prefere sa le vinda chiar la preturi mici, dar sa isi recupereze investitia, chiar daca nu ies in profit. Cei care au de cumparat se vor bucura, cei care vind... dimpotriva, dar asta este situatia!”

Popescu, profesor, Tirgu Mures

„Piata imobiliara este cu un picior in groapa deoarece nu exista putere de cumparare. „Stranierii” nostri mai au un pic si vor lua un sut in fund de la italieni. Italienii nu si-au declarat „gaura” pe care o au, dar au un deficit de 4 ori mai mare decit Franta si de 8 ori mai mare decit Grecia.... Aici nu avem ce discuta.. Interesant ar fi de aflat de ce bancile nu sprijina tinerii sa isi poata organiza o familie, sa creasca natalitatea... Atit timp cit asta nu se va intimpla, in 15 ani Romania nu va mai fi tara romanilor.”

Ionel Sapunaru, sofer, Focsani



„Nu mi se pare o diferenta prea mare de preturi, din ce am citit eu. In anii trecuti cresteau preturile in luna august. Acum sint acceptabile, nu au mai existat acele cresteri spectaculoase. Cred ca cei care au avut de facut o casa si-au facut-o, care au avut de cumparat o masina, si-au cumparat-o... Deci, cel putin pentru moment, nu cred ca exista o cerere prea mare si asta nu pe fondul crizei economice. Cel putin la noi, in Vrancea, sint bani multi...”

Sondaj realizat de Dana Chiorescu

www.ziaruldevrancea.ro – opinii de la cititori

Alexandru

"Imobiliarele" in Vrancea vor continua sa scada... Judet mic, sarac. Industrie si turism la pamint. Orasul Focsani arata ca dupa bombardament. Un apartament cu doua camere in Focsani nu face mai mult 15-20 000 EURO.

db
Piata imobiliara vrinceana este inca in faza copilariei. Pe o piata matura exista o relatie destul de clara intre veniturile pe care le poti cistiga intr-o localitate si pretul imobilelor. De asemenea trebuie sa existe un echilibru intre cerere si oferta. Ori din Focsani toata lumea fuge si vrea sa vinda iar veniturile sint vai de ele. Chiar si pentru programul "Prima varza" trebuie sa ai totusi un loc de munca si un venit sigur. Ori cine mai are tupeul sa pretinda ca are asa ceva? Focsanenii refuza sa creada ca investitiile lor s-au injumatatit dar asta nu schimba realitatea. Poate un primar bun cu ceva deschidere spre vest si est ar putea schimba ceva, dar cu actualii candidati slabe sperante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.