Jurnalism cetatenesc

Fata in fata

Ziarul de Vrancea
3 feb 2011 874 vizualizări
Victima de la Metale International isi sustine nevinovatia

La finalul lunii decembrie, procurorii vrinceni l-au trimis in judecata pe Maricel Tutui, de 29 de ani din Gugesti, pentru comiterea infractiunilor de vatamare corporala din culpa si pentru nerespectarea obligatiilor si masurilor cu privire la sanatatea si securitatea in munca. Conform rechizitoriului, pe 31 august, orele 19.20, in timp ce transporta cu un motostivuitor un rulou de tabla de 7 tone, Tutui nu s-a asigurat si a dat drumul incarcaturii peste Stefan Laptuca. Victima a fost aproape strivita intre primul rulou aflat la sol si cel de-al doilea, transportat de motostivuitor. Muncitorul accidentat a avut nevoie de aproape trei luni de ingrijiri medicale insa a ramas si cu o infirmitate fizica permanenta. Bazinul i-a fost salvat cu greu de catre medici, barbatul raminind insa cu mai multe sechele. In materialul publicat in Ziarul de Vrancea la finalul lunii decembrie, patronul firmei a avut o cu totul alta pozitie fata de cea a procurorilor, afirmind ca cel vinovat este chiar victima, Stefan Laptuca. Acesta a dorit sa faca anumite precizari legate de evenimentul care l-a lasat infirm si a trimis redactiei o adresa pe care o redam in continuare:


La 31.08.2009, orele 19,20, a avut loc accidentul de la Metale International, din cauza angajatorului societatii care foloseste un motostivuitor cu un drug in fata utilajului, care in momentul transportului rulourilor de 7 tone ramine fara vizibilitate, punind in pericol toate persoanele din jur, asa cum foarte clar au constatat inspectorii ITM Vrancea si au aplicat sanctiuni angajatorului vinovat de 18.000 lei.

Daca eu am fost pus de seful de echipa, Tutui Maricel, sa indepartez ambalajele celor doua rulouri de tabla, la locul de depozitare al acestora, iar el a venit cu motostivuitorul peste mine, in timp ce lucram, fara sa claxoneze, atunci care dintre noi trebuia sa pastreze distanta corespunzatoare, eu care stateam sau Tutui Maricel care se deplasa?

Din procesul verbal de contraventie Seria VN nr 559 incheiat de ITM Vrancea rezulta clar ca vinovat de comiterea accidentului se face reprezentantul S.C. Metale International SRL Focsani pentru ca motostivuitorul avea opturata vizibilitatea in fata, avind vedere numai pe partea dreapta si atunci cum puteam fi observat de Tutui Maricel?

Mai mult, din cele cinci cauze care au condus la producerea accidentului, numai pentru una se face vinovat Tutui M. Iar pentru celelalte patru vinovat se face angajatorul societatii conform documentului. Pentru toate masurile care trebuiau luate pentru a nu avea loc accidentul, vinovat se face administratorul societatii iar pentru vatamare corporala grava se face vinovat Tutui Maricel.

Pozitia la munca pe care o faceam, pus chiar de seful de echipa, Tutui Maricel, era obligatoriu cu spatele la usa, pentru ca numai in asemenea conditii se puteau indeparta ambalajele de pe ruloul depus.

In dosarul pentru contestatia contraventiilor nr 6348/231/2010 am fost inlocuit pentru audiere pentru a nu relata adevarul cu Tocila C-tin care nu a vazut cum a avut loc accidentul, angajatorul sperind ca anularea sanctiunilor din dosarul respectiv il va ajuta in dosarul accidentarii mele, 19782/231/2010, pentru a se disculpa, deoarece utilajul cu defectiunile indicate nu era in proprietatea lui Tutui Maricel.

Dupa parerea mea, accidentul nu avea loc daca instructajul lunar nu se facea formal, daca motostivuitorul avea vizibilitate cind transporta rulourile, daca nu avea defectiuni tehnice la sistemul de semnalizare acustic si la cel de frincare.

Starea sanatatii mele este grava, de un an si jumatate cheltuiesc permanent sume mari de bani pe medicamente, bani imprumutati de la banci si persoane fizice, angajatorul refuzind ajutorul.


Stefan Laptuca, 40 de ani, Focsani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.