Sfaturi pentru un consum energetic mic în casa
1. Trebuie sa folosim becuri economice, au un consum de pina la 5 ori mai mic decit cele conventionale si un timp de functionare mult mai lung.
2. Culoarea alba a peretilor reflecta bine lumina si putem sa avem un bec de consum mic dar oferind acelasi confort.
3. Apa de la robinet este pompata cu energie, un dus mediu consumind 160 litri, iar o baie plina 350 de litri (aici se adauga si consumul pentru incalzirea apei). Deci, este de preferat dusul pentru un consum mai mic de energie.
4. Robinetele de la baie si bucatarie pot avea instalat un dispozitiv asemanator unei site, avind functia de a introduce in jetul de apa bule de aer. Consumatorul nu simte diferenta, dar consumul de apa scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor - ele scad consumul la 70 %, dar sunt scumpe pentru moment.
5. Ar fi de preferat ca barbatii, cind se barbieresc, sa nu lase robinetul deschis pe durata intregului proces de barbierire.
6. Orice robinet stricat care picura consuma, in medie, 17 litri in 24 ore.
7. Cu 5 minute inainte de a se fi terminat de gatit mincarea, inchideti sursa de caldura a cuptorului: asa profitam de caldura acumulata.
8. Multe persoane obisnuiesc sa aprinda aragazul cu citeva minute inainte sa aseze mincarea pe el. Nu este necesar.
9. Nu asezati frigiderul sau congelatorul in apropierea surselor de caldura.
10. încercati sa tineti usa congelatorului si a frigiderului cit mai putin timp posibil deschisa.
11. Un congelator plin de gheata consuma mai mult; gheata are un efect izolant pe elementele de racire.
12. Daca motorul congelatorului si a frigiderului functioneaza fara oprire, ar fi bine sa chemati specialistul in aparate frigorifice.
13. Programati PC-ul la consum redus: folositi cu incredere aplicatia "Power Options" din "Control Panel" pentru a micsora consumul inutil de curent.
14. Mincarea vegetariana este produsa cu putin consum energetic fata de cea animala. Producerea alimentelor de origine animala este foarte costisitoare energetic: orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne.