Jurnalism cetatenesc

Bibliofagia: O relatie speciala

Ziarul de Vrancea
14 nov 2008 592 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea O relaţie specială de Douglas Kennedy, aparuta la Editura Trei, 2008. Razvan Exarhu ne face un rezumat al unei povesti de dragoste ce si-ar gasi foarte bine locul si pe meleagurile noastre, intr-un ton usor cinic, alternind aspecte care l-au cucerit cu note ironice, incit aproape ne intrebam daca i-a placut sau nu cartea. Va invitam sa aflam impreuna! Un bărbat şi o femeie - varianta anglosaxonă

Deja a aflat toată lumea că lucrurile nu sunt ce par a fi ºi că asta se vinde foarte bine. ªi telenovelele ºi romanele psihologice, dacă or mai fi existand sau s-or mai fi numind aºa, iºi găsesc pacea ºi succesul intr-o răsturnare de situaÃie cumsecade. Cu cat lucrurile sunt mai neclare, mai dezechilibrate ºi gata să funcÃioneze la fel de bine ºi de-a-ndoaselea, cu atat e consumatorul mai mulÃumit că primeºte ceva ce seamănă deja cu un fel de drept al lui. Douglas Kennedy e un autor care a invăÃat bine lecÃia asta ºi are grijă ca acÃiunea să se răsucească in mod constant ºi să o apuce intr-o direcÃie in care nu dădea semne că ar avea ce căuta. Doi corespondenÃi externi destul de singuratici, deci pasionaÃi de ceea ce fac, ea americancă, el englez, se indrăgostesc la inceputul romanului intr-un tablou de inundaÃii care răvăºeau o Ãară din lumea a treia. Lucrurile avansează destul de ciudat inspre o intoarcere la vatră, căsătorie, copil, depresie post-natală ºi o poveste destul de apăsătoare, dacă nu ar fi ironia britanică la mijloc, mai ales atunci cand lucrurile alunecă inspre dramolete pentru femeile care se uită la televizor la ora 16. Se pare că unii scriitori din ziua de azi muncesc foarte mult la documentare, unii aproape că iºi completează studiile, judecand după listele de mulÃumiri de la finalul cărÃii. în acest caz, autorul poate fi o referinÃă in materie de practică juridică, medicină, asistenÃă socială pentru mamele in derivă ºi arta disimulării in conversaÃia britanică. Pe langă o sursă reală, de unde a preluat o parte din story, care este suficient de absurd ºi crud pentru a simÃi că e adevărat, restul se rezolvă cu o tehnică literară remarcabilă, singura care il salvează pe scriitor atunci cand il injuri in gand că te face să citeºti in continuare, deºi in mod normal nu e treaba ta la cine rămane copilul. Cum spune o doamnă englezoaică despre personajul principal masculin: o jigodie fermecătoare.

Răzvan Exarhu



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.