Jurnalism cetatenesc

«Banii de la Bancorex se vor recupera tot din buzunarul nostru»

Ziarul de Vrancea
8 nov 2008 638 vizualizări
Citiva cetateni care au trecut ieri prin fata fostului sediu al bancii si-au dat cu parerea despre «tepele» date aici

«Teapa» de la Bancorex, de acum citiva ani, si-a gasit tapii ispasitori. Focsanenii Constantin Stefan, Domnica Bolovan, Emilia Oancea si Petrisor Rogozan sint cei patru responsabili pe care Curtea de Apel Galati i-a gasit vinovati de prabusirea Bancorex, in Vrancea. Ei au primit pedepse cu inchisoarea de la 6 la 8 ani, in prezent fiind dati in urmarire generala pentru ocuparea locurilor pregatite la racoare. Reporterii nostrii au incercat sa afle parerea focsanenilor vis-a-vis de afacerea Bancorex si daca acestia considera ca prejudiciul adus clinetilor care au avut bani depusi in banca va mai fi recuperat vreodata. Iata care au fost raspunsurile:


Ion Maris, 50 ani, subinginer silvic, Focsani


«Inseamna ca justitia functioneza daca au primit pedeapsa, iar valoarea, frauda, nu cred ca va fi recuperata vreodata, o recupereaza tot de la contribuabilii romani pe taxe si impozite. Nu cunosc povestea in amanunt, am auzit la vremea respectiva cam cum au stat lucrurile, s-au dat imprumuturi unor oameni care erau la guvernare, clientelei politice si asa mai departe. Nu cred ca pe viitor s-ar putea repeta o astfel de poveste, cred ca intram in normalitate."


Mariana Balescu, 69 ani, pensionara, Focsani


«N-am fost printre cei care au depus acolo. Nu stiu cit de bine este ca cei implicati au fost inchisi, bine era sa dea banii celor care au fost pagubiti, ca ei stau in inchisoare nu stiu cit de mult ii incalzeste pe cei care au pierdut. Banii nu cred ca se mai recupereaza, cum se lupta cei care au avut bani la FNI sa isi ia banii inapoi si tot stau prin tribunale si nu prea rezolva mare lucru. Cred ca si aici s-ar intimpla la fel.»


Carmen Gheorghita, 38 ani, consilier asigurari, Focsani


«Nu cred ca banii pierduti atunci sa se mai recupereze, sint sanse foarte mici, parerea mea. Nu cred ca s-ar mai putea face o afacere similara, lumea si-a pierdut increderea si in banci daca va uitati, in toate bancile, in tot ce este sistem financiar si nu cred ca s-ar mai putea repeta."


Foto 4

Ciprian, 34 ani, administrator, Focsani


"Am inteles ca s-au dat niste verdicte zilele trecute la Curtea de Apel Galati si unele cred ca sint intemeiate, cele care sint cu pedeapsa, cele care au fost cu achitare probabil ca nu sint, dar cred ca ar trebui sa fie mult mai multi in aceeasi oala si sint doar 3-4 din cite am citit in ziare. Banii se recupereaza, dar de la noi toti. Eu nu am avut bani aici. Un tap ispasitor nu-i o singura persoana, ar trebui sa fie mai multi, dar ma rog, asta e! Dupa atitia ani de zile justitia mi se pare ca a tergiversat destul de mult si oricum sentintele probabil sint cam usoare. S-ar putea repeta o afacere similara numai ca nu prea aflam noi despre o astfel de afacere, oamenii isi iau mai multe masuri de precautie.»


Alexandra Cosma, 23 ani, studenta, Focsani


"Am o parere foarte proasta despre afacerea Bancorex pentru ca, in fine, sintem obisnuiti cu chestii de genul acesta, pentru ca de la cel mai mic la cel mai mare in societatea actuala face cite o frauda, face cite o ilegalitate, coruptia este la ea acasa la noi, deci, pentru mine e normal si pentru toata lumea, de acum s-au obisnuit. Mi de pare corect sa fie sanctionati, cine face lucruri de genul asta, sa plateasca. Cred ca nu se mai recupereaza banii. Deja s-au cheltuit, s-au folosit, cineva a tras ponoase, asta e. Sint oameni care mai au incredere sa bage banii in ceva similar.»


Adriana Busuioc, 38 ani, functionar


"A fost o mare teapa. Cred ca este prea mica pedeapsa pentru ceea ce au facut, pentru frauda pe care au facut-o, in comparatie cu oamenii normali care primesc 6, 7 ani pentru un furt nesemnificativ. Pentru atitia bani, pentru o delapidare, pentru o asa suma cred ca este prea putin. Eu nu am avut bani acolo. Nu stiu sa va spun daca si-a facut justitia datoria, dar cum isi face in general justitia datoria, cred ca trebuia sa mai insiste un pic. Eu cred ca vor recupera tot din banii nostri, din buzunarul nostru."


Sondaj realizat de Mihaela BESLEAGA si Daniel GIRLEANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.