Jurnalism cetatenesc

Copiii cu nevoi speciale

Ziarul de Vrancea
27 oct 2008 515 vizualizări
"Nu de putine ori mi s-a întimplat sa observ faptul ca psihologia umana are si ea avantajele ei. Nu de putine ori am observat ca are dreptate în ceea ce priveste tinerii. Fiind unul dintre ei, îmi e mult mai usor sa analizez ceea ce se stie deja dar e trecut cu vederea: copiii din ziua de azi sint crescuti în graba."

"Foarte putine persoane au grija ca ei sa primeasca legile morale daruite cu generozitate de parintii grijulii. O mare parte din comportamentul unui om reflecta ceea ce a invatat in caminul parintesc. Ginditi-va putin la copiii care injura, care se bat. O simpla vorba aruncata in vint, va fi retinuta si spusa atunci cind te astepti mai putin. Nu spun ca majoritatea invata asta acasa pentru ca cealalta parte este ocupata de mediul in care traieste, anturajul in care se dezvolta ca individ. Orice persoana care face parte dintr-un colectiv incepe sa se schimbe. Chiar si inconstient. Va voi da un exemplu: daca un colectiv fumeaza sau se drogheaza, trebuie sa ai o vointa de fier pentru a refuza. Nu e vorba de faptul ca un prieten nu ar face niciodata asa ceva. Poate ca acel prieten nu stie ce sa aiba in comun cu tine si face un gest inconstient. Tu, ca persoana slaba, nu vei putea niciodata sa refuzi. De ce? Tentatia noului: «trebuie sa incerc tot ce e nou». Ca si cu un magazin care se deschide recent, nu esti tentat sa intri, pentru a vedea ce produse sint afisate? Chiar daca nu cumperi nimic! Asa si cu tinerii nostri. Au nevoie de voi: parinti, prieteni, bunici si asa mai departe. Ce credeti ca tinerii nu au momente in care se simt extrem de singuri? Ba da. Atunci au nevoie disperata de cineva care sa le spuna ca nu sint singuri si ca orice s-ar intimpla, vor fi mereu alaturi de ei. Tinerii nu au nevoie de prieteni care sa le fie alaturi numai atunci cind nu au nevoie de ei, nu au nevoie de parinti care sa ii certe cind au calcat strimb. Au nevoie de parinti care sa le spuna «Asta e! Haide sa gasim o solutie. Raul e deja facut!». Nu spun sa ii incurajati cind au gresit, dar trebuie sa ii lasati sa dea cu capul de pragul de sus. Au nevoie de sfaturi, intr-adevar, dar mai au nevoie si de libertate de decizie. Din cauza atitor persoane care le tot spun ce trebuie, memoreaza totul ca pe o poezie. Nu asculta cu adevarat. Ca si cu o melodie pe care o asculti: prima data memorezi refrenul, deoarece e usor de reprodus. Abia dupa ce te-ai plictisit asculti versurile.


Aveti putin grija de copiii vostri


Tinerii din ziua de azi au nevoie de parinti care sa ii incurajeze in reusite, de persoane care sa nu le critice munca depusa. încercarea de a va cunoaste cu adevarat copilul nu necesita o munca titanica. Poate doar putina atentie si veti sti exact cind va minte sau cind ocoleste raspunsul. Degeaba ii intrebati seara de seara ce au mai facut la scoala sau cu cine mai ies la un suc daca intrebarea este pusa doar ca sa dea impresia de grija. Astfel, toti, dar absolut totI, va vor raspunde «ei, am fost si eu la o bere cu baietii» sau «am fost la X si am ascultat muzica si am vorbit si noi ca intre fete». Daca dumneavoastra nu va cistigati increderea propriului copil, cine vreti sa o faca? Nu va mai faceti zile negre gindindu-va ca s-a vopsit la par cu culoarea albastra sau ca si-a pus nu stiu unde cercei sau ca asculta nu stiu ce muzica. Luati partea pozitiva: in curind nu ii va mai placea culoarea albastra si se va face verde. Ar trebui sa va ginditi de ce vrea sa se schimbe. Daca acela e stilul lui, lasati-l sa se afirme. Nu-l impiedicati sa faca ceva ce isi doreste cu adevarat. Mai bine ginditi-va ce va face in continuare. Aveti grija sa nu il surprindeti cu vreun pachetel ciudat sau cu vreo tigara nemaivazuta. Nimeni nu crede ca tinerii stiu mai multe despre droguri decit celelalte generatii. Da, stiu, tocmai de aceea din ce in ce mai multi apeleaza la ele. Pentru ca stiu ca poti renunta la ele daca nu esti dependent. Dar de unde stii ca esti dependent? Ca si cu tigarile (care si ele sint droguri dar sint acceptate), primul pas in realizarea ca esti dependent este negarea. Apoi descoperi ca nu poti sa te lasi si, la urma, realizezi ca de fapt nu vrei. Aveti putin grija de copiii vostri. Sint prea multe lucruri pe care le descopera zilnic, sintem in secolul informatiei. Nimic nu ii poate opri sa incerce noul. Numai sa realizeze ce presupune noul. Ce riscuri impune. Ar fi bine daca fiecare parinte si-ar studia putin copilul pentru a vedea cit de mult s-a schimbat. Toti ne schimbam! Important e sa ne fie bine apoi."


Roibu Cristina-Gabriela

eleva Colegiul National "Unirea"


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.