Jurnalism cetatenesc

Dragostea, si moartea, si valurile

Ziarul de Vrancea
22 oct 2008 579 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Dragostea, si moartea, si valurile de Yasushi Inoue, aparut la Editura Humanitas, Colectia Cartea de pe noptiera , 2008. Paul Cernat recomanda in rindurile de mai jos un cuplu a carui poveste se termina contrar asteparilor initiale. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acestuia.

Yasushi, japonezul de pe noptiera


Dupa ce l-a facut familiar publicului autohton prin volumul "Pusca de vinatoare", Editura Humanitas ofera cititorilor romani, in colectia "Cartea de pe noptiera", un triptic epic al scriitorului japonez Yasushi Inoue: Dragostea, si moartea, si valurile, grupind, alaturi de piesa-titlu, alte doua povestiri de un rafinament tipic nipon: "Aniversarea casatoriei" si "Gradina de piatra". Fiecare proza are in centru un cuplu a carui poveste se termina contrar asteparilor initiale. în "Aniversarea casatoriei" doi indragostiti sfirsesc, practic, prin a se autodistruge din nevoia economisirii unor bani "picati din cer". în "Gradina de piatra", luna de miere a unor tineri indragostiti se termina intr-un mod nefericit, iar Dragostea, si moartea, si valurile este singura care incepe "prost" (sub semnul intilnirii mortii"¦), dar se incheie intr-o nota mult mai senina. Unitatea de ton merge mina in mina cu corespondente tematice subtile. Scrise fermecator, cu acea simplitate fluida si enigmatica proprie adevaratilor maestri, cartea lui Inoue nu trebuie sa lipseasca de pe noptiera sau bufetul dumneavoastra. Este, intr-adevar, irezistibila. Traducerea din limba japoneza si notele poarta semnatura Ancai Focseneanu. Paul Cernat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.