Stufat sau estouffade? Exista o bucatarie romăneasca?
Exista o bucatarie romaneasca?
Dupa ce am fost dezamagiti sa aflam ca nici ciorba de burta, nici sarmalele sau mititeii nu sunt mincaruri specific romanesti, am ajuns sa ne intrebam daca exista, cu adevarat, un specific culinar autohton. Nu cumva "specificul" cu pricina sta mai degraba in combinatie sau in modul de preparare? Cite dintre succesele noastre culinare nu sunt doar efectul hazardului, al imprumuturilor lipsite de rigoarea si unitatea unei "doctrine gastronomice"? Sau poate tocmai aceasta "devalmasie" ne e specifica? La aceste intrebari incearca sa raspunda Vlad Macri, intr-un savuroasa carte de arta culinara aparuta recent la Humanitas. "Stufat sau estouffade? Exista bucatarie romaneasca?" este, intr-adevar, "un inedit itinerar al istoriei gastronomice romanesti, construit cu maxima exigenta culinara si de un spectaculos rafinament cultural". Editura nu se afla la prima "abatere", daca ne gindim numai la "Cartea de bucate" clasica a Sandei Marin, reeditata acum citiva ani in conditii deosebite. Sau la "gastronomicele" lui Pastorel Teodoreanu, demn urmas al bucatarilor-scriitori Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, cu a lor carte de bucate scrisa-n doi"¦ Traseul retetelor oferit de Vlad Macri este sinuos, iar "calatoria" ofera o multime de surprize. Printre altele - 25 de retete autohtone prezentate in forma lor originala, pur...straina. Ca in bancul "international" cu americanul care aduce caroseria, francezul - motorul, rusul - scaunele etc. iar romanul vine la sfirsit si scrie pe noul produs: "made in Romania". Enjoy! Paul Cernat