Jurnalism cetatenesc

Stufat sau estouffade? Exista o bucatarie romăneasca?

Ziarul de Vrancea
15 oct 2008 613 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Stufat sau estouffade? Exista o bucatarie romăneasca? de Vlad Macri, aparut la Editura Humanitas, 2008. Paul Cernat recomanda in rindurile de mai jos 25 de retete autohtone prezentate în forma lor originala, pur...straina. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Exista o bucatarie romaneasca?


Dupa ce am fost dezamagiti sa aflam ca nici ciorba de burta, nici sarmalele sau mititeii nu sunt mincaruri specific romanesti, am ajuns sa ne intrebam daca exista, cu adevarat, un specific culinar autohton. Nu cumva "specificul" cu pricina sta mai degraba in combinatie sau in modul de preparare? Cite dintre succesele noastre culinare nu sunt doar efectul hazardului, al imprumuturilor lipsite de rigoarea si unitatea unei "doctrine gastronomice"? Sau poate tocmai aceasta "devalmasie" ne e specifica? La aceste intrebari incearca sa raspunda Vlad Macri, intr-un savuroasa carte de arta culinara aparuta recent la Humanitas. "Stufat sau estouffade? Exista bucatarie romaneasca?" este, intr-adevar, "un inedit itinerar al istoriei gastronomice romanesti, construit cu maxima exigenta culinara si de un spectaculos rafinament cultural". Editura nu se afla la prima "abatere", daca ne gindim numai la "Cartea de bucate" clasica a Sandei Marin, reeditata acum citiva ani in conditii deosebite. Sau la "gastronomicele" lui Pastorel Teodoreanu, demn urmas al bucatarilor-scriitori Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, cu a lor carte de bucate scrisa-n doi"¦ Traseul retetelor oferit de Vlad Macri este sinuos, iar "calatoria" ofera o multime de surprize. Printre altele - 25 de retete autohtone prezentate in forma lor originala, pur...straina. Ca in bancul "international" cu americanul care aduce caroseria, francezul - motorul, rusul - scaunele etc. iar romanul vine la sfirsit si scrie pe noul produs: "made in Romania". Enjoy! Paul Cernat


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.