Jurnalism cetatenesc

Septembrie în Shiraz

Ziarul de Vrancea
11 oct 2008 714 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Septembrie în Shiraz de Dalia Sofer, aparut la Editura Leda, 2008. Bedros Horasangian recomanda in rindurile de mai jos o poveste simpla si tulburatoare a unor oameni care încearca sa scape de un cosmar religios. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Destinul lui Isaac Amin si Garzile Revolutiei


Iata ca se poate povesti si fara digresiuni teoretice. Iata ca se poate citi si fara speculatii analitice si glose despre aureferentialitate. Iata ca literatura bate chiar si viata, fictiunea avind o mai mare putere de expresie decit orice aventura a realitatii. Cititorul roman are acum la indemina, prin mijlocirea unei frumoase talmaciri (Ioana Vacarescu) un roman de mare forta epica, in dulcele stil clasic in care au excelat si Sadoveanu si Rebreanu si mai spre noi, Marin Preda si Buzura. Avem povestea dramatica a unei familii de evrei din Iranul anilor cind sahinsahul Mohamad Reza Pahlavi Ariahmer este inlaturat de la putere de Garzile Revolutiei Islamice a lui Khomeyni. Avem povestea simpla si tulburatoare a unor oameni care incearca sa scape de cosmarul totalitar. De data asta religios si nu ideologic. Avem panorama transformarii unor oameni "" unei familii, unei societati "" in altceva decit au fost pina la un moment dat. în bine sau in rau, nimic nu este definitiv. Cind istoria o ia razna si oamenii sunt obligati sa traiasca. în romanul "Septembrie in Shiraz", cartea de debut a Daliei Sofer, la zece ani fuge din infernul impus de molahii si ayatolahii iranieni, se deruleaza pe nesimtite ideea si portretul unei umanitati si al unei omenii care a adus pe lume tot ce este mai frumos. Cind nimeni nu este ferit de rau, cind toti putem deveni "evrei", adica exclusi si centrifugati de o societate care ne respinge, ca nu exista rau si bine "in sine", ci doar oameni care pot face bine sau rau. Dar care pot trai urit sau frumos. Nu depinde doar de noi, dar si de noi mai ales. O carte tulburatoare prin povestea ei simpla, dar si numeroasele interogatii cu care raminem. Sa speram ca romanul va lua Orange Prize 2008 pentru care este deja nominalizata. Bedros Horasangian



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.