Jurnalism cetatenesc

Vreau sa vina sa ne conduca altcineva dintr-o alta tara

Ziarul de Vrancea
8 oct 2008 555 vizualizări
parlamentarii si-au votat marirea pensiilor, dar alte cresteri salariale ar da economia romaneasca peste cap

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca salariile profesorilor vor fi majorate cu doar 9% de la 1 octombrie, dar nu cu 50%, asa cum s-a cerut si votat, deoarece "nu este suportabil pentru economia romaneasca". Chiar daca majorarea a fost votata in unanimitate de catre parlamentari, prim-ministrul a declarat ca nu o va pune in practica si ca acestea sint masuri "electorale si politicianiste". Aceasta in conditiile in care parlamentarii si-au votat de curind pensiile, sub acoperire, bineinteles. Ce parere au focsanenii despre acest subiect puteti citi in rindurile urmatoare:


Cristinel Ionel, 43 ani, profesor, Focsani


"Problema mea este ca salariul meu este prea mic, nu ca este al lor prea mare. Nu este o surpriza faptul ca parlamentarii si-au votat pensiile, iar pentru restul categoriilor nu mai este nimic la buget. Dupa parerea mea, profesorii au cerut prea putin, in conditiile in care profesorii debutanti ajung la un salariu in jur de 1.000 lei. Este prea putin pentru un absolvent de studii superioare. De exemplu, magistratii au un salariu mult prea mare pentru ceea ce fac. Dar parlamentarii au cutitul si piinea in mina si taie pentru fiecare parte atit cit vor. Este nedrept ca au aparut categorii de bugetari mai bine platite decit altii. Avem impresia ca unii au doar doua miini, altii au patru, sase si asa mai departe. Oricum in domeniul justitiei s-au facut mariri de salarii cu mult timp in urma, iar acestea au fost substantiale."


Anisoara P., 46 ani, pensionat medical, Focsani


"Este prea mare diferenta intre parlamentari si romanii simpli. Pentru ei sint intotdeauna bani, dar pentru noi nu. In campanie promit de toate, dupa care uita de absolut tot. Se lupta numai pentru interesul personal, nu al omului de rind. Este o discriminare prea mare intre ei si noi. Nu mai au respect si bun simt pentru alegatori. Sint numai mincinosi printre ei si ne iau in ris tot timpul. Profesorii trebuie sa aiba salarii mult mai mari, chiar si decit cele al parlamentarilor. Toate partidele au in rindurile lor hoti, iar cei care vin la conducere ne fura si ne mint."


Ana T., 30 ani, cadru didactic, Focsani


"Daca se vrea vreodata vreo marire de salarii in invatamint, se poate realiza si in acest domeniu, sau in altele. Deoarece invatamintul nu reprezinta un segment productiv, nu se va investi in noi, cadrele didactice. Sint convinsa ca nu ne vor mari salariile cu 50% in nici un caz. Nu vreau sa folosesc un cuvint greu, dar macar spun ca m-am saturat de clasa politica romaneasca. Am ramas in invatamint deoarece imi place aceasta munca, dar puteam sa plec oriunde."


Liliana B., 58 ani, pensionar, Focsani


"Durerea mea nu este ca nu se vor mari salariile profesorilor sau ale medicilor, ci pensia pe care o am. Ne mai da si noua cite zece lei, dar scumpesc pe alta parte. Cine stie cit ne-o costa caldura in iarna asta. Marire de salarii si pensii se pot face numai pentru parlamentari, ca ei nu se cearta intre ei, ci se impaca foarte bine. Se plimba unde vor, au limuzine si tot ce le trebuie. Sint satula si nu mai vreau sa aud de ei. Dupa mintea mea, vreau sa vina sa ne conduca altcineva dintr-o alta tara, unul de care sa nu fi auzit niciodata. De la ai nostri nu mai astept nimic."


Silvia Oprisan, 48 ani, pensionat medical, Focsani


"Sint intrigata si eu de ce se intimpla la noi. Sint pensionata pe caz de boala, dupa ani grei de munca si ma descurc foarte greu cu pensia pe care o am. Nu ne mai putem descurca nici noi, de fapt majoritatea domeniilor de activitate. Am prevazut ca nu li se va aproba majorarea de 50%, ca de altfel si raspunsul primit de la premier, ca nu sint bani. Profesorii au salarii mici, dar unii dintre ei nici nu-si fac treaba asa cum trebuie. Nu-i ajuta nici elevii, ca mai tine si de educatia de acasa, nu doar ce fac la scoala. Problemele de acum sint cele obisnuite, care iau amploare in preajma alegerilor. De ce nu s-a intimplat asta acum un an de zile? Romanul este rabdator, dar pina cind? Chiar daca este democratie si avem voie sa vorbim, nu ne ajuta cu nimic."


Petre Vasile, 54 ani, pensionat medical, Focsani


"Dupa parerea mea, parlamentarii merita o alta soarta, una mai cruda pentru ceea ce ne fac. Cei care termina o facultate au un salariu de muncitor necalificat, iar acest lucru este o porcarie, dar este realitatea in care traim. Eu cred ca dupa 1989 trebuia sa avem o dictatura militara. Cine gresea sa fi fost pus la zid. Toti cind pun mina pe ciolan promit ca fac ba una, ba alta, iar apoi uita de toate."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.