Jurnalism cetatenesc

Jurnal în piatra

Ziarul de Vrancea
8 sep 2008 833 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Jurnal în piatra de Carol Shields, aparuta la Editura Humanitas Fiction, 2008. Bedros Horasangian recomanda in rindurile de mai jos un roman care este departe de a fi feminist, chiar daca abunda în exemplare destine femeiesti. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acestuia.

"Viata-i scurta. S-o facem lata!"


Iata o formulare minunata demna de marile spirite. Am "ciupit-o" zilele trecute dintr-o carte a unui memorialist iesean, Aurel Leon. Un om care a trecut discret prin viata, s-a bucurat de toate cele - prieteni, sprituri, iatac - ocolind si boicotind istoria, strecurindu-se pe sub ea, cum sta bine unui vajnic traitor pe meleagurile noastre. Caci a trai frumos este altceva decit a trai bine sau rau. Tot vrem sa traim bine si dam chix, pentru ca nu stim sa mai traim frumos. Trecind peste aceste vagi consideratii "adinci" sa spunem ce e de spus despre o carte scrisa bine a carei eroina principala a trait chiar frumos.

"Jurnal in piatra" (Editura Humanitas Fiction, 2008) al autoarei americano-canadiene Carol Shields (n.1935) este o tandra pledoarie pentru traitul frumos. Daisy Goodwill, eroina unui roman departe de a fi feminist, chiar daca abunda in exemplare destine femeiesti, isi retraieste viata, prin intermediul unei atente naratoare care este scriitoarea Carol Shields. Si asa avem o panorama exemplara a unei vieti, din copilarie si pina la moarte, asumate cu calm si, de ce nu, resemnare - daca e sa se intimple ceva, se intimpla, nu putem face nimic - fara crispari si revolte inutile, natural si firesc. Avem si bucurii si copii, si iubire si momente de deznadejde, dar toate trec si se termina asa cum ne e scris. Nimic complicat, noi sintem de vina cind iesim din firescul vietii, ar vrea sa ne spuna o carte senina si plina de caldura. Se poate trai frumos, nu exista indoiala. Iar daca viata e scurta, am putea s-o facem si lata, de ce nu. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.