Jurnalism cetatenesc

Fabula prozaica

Ziarul de Vrancea
21 aug 2008 811 vizualizări
adica in proza

"Se zice ca, odata, in jungla, mai multe animale, tinind cam de acelasi neam, adica rude intre ele, au hotarit sa se adune la un loc pentru a putea vina mai cu folos si pentru a se putea apara in caz de oarece reclamatii. Zis si facut. S-au strins impreuna peste trei sute de jivine: hiene, sacali, coioti si altele mai mici, diferite intr-un fel, dar cu aceleasi apucaturi si interese. Si-au jurat prietenie si hotarirea de a se ajuta unele pe altele, precum si sa nu se atace intre ele niciodata. Pentru a consfinti «legal» intelegerea au votat un pact. Dar asta n-a fost de-ajuns. Sacalul al batrin le-a spus: «- Mai draga! Pentru a fi aparati din toate punctele de vedere, trebuie sa adoptam o lege, ca si jungla are legile ei, prin care sa prevedem ca, atunci cind unul dintre noi va fi banuit "" pe drept sau nu "" ca a incalcat celelate legi, sa nu poata fi judecat de catre Curtea Superioara a Leilor, decit cu aprobarea noastra, a tuturor aici de fata!». Propunerea a fost aprobata in unanimitate si legea votata. Ani de-a rindul lucrurile au mers bine. Dar, de la o vreme, niste coioti mai hrapareti s-au intrecut cu gluma. Mai furau cite-o ciosvirta de zebra din fata unui tigru, ba un picior de gazela de la puii vreunui ghepard, ba nu stiu ce de la nu stiu cine ca, pina la urma, pagubasii s-au dus cu jalba-n protap la Curtea Leilor. Acestia s-au facut foc si i-au chemat la judecata pe banuiti. Dar judecarea lor nu se putea face decit cu acordul a doua treimi din totalul celor ce semnasera mai demult pactul. Toti: si hiene si coioti au urlat, au schelalait in cor, ca banuitii trebuie sa fie judecati. Dar, cind au trecut la vot, rezultatul a fost cu totul altul. Morala (actualizata): «Sacal la sacal, nu-si scoate ochii!»"


Esop redivivus


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.