Jurnalism cetatenesc

Balada tristei cafenele

Ziarul de Vrancea
20 aug 2008 983 vizualizări
In editia de astazi va prezentam volumul Balada tristei cafenele aparut la Editura Leda, 2008, de Carson McCullers. Florin Iaru recomanda in rindurile de mai jos o carte despre o poveste de iubire ciudata. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acesteia.

Umbra lui Bacovia prin sudul Statelor Unite


Adunate in volumul "Balada tristei cafenele", aparut la editura "Leda", povestirile scriitoarei Carson McCullers sint adevarate poeme in proza, care rafineaza si duc la un alt nivel, specific genului, scrierea baroca, depresiva, sumbra din romane. Dintre aceste povestiri, cea care da titlul volumului este de departe si povestirea asupra careia cititorul va intirzia cel mai mult. Atmosfera claustrofoba, prafoasa, clevetitoare dintr-un mic oras sudist american este fundalul aproape butaforic pe care se desfasoara o poveste de iubire ciudata, dintre domnisoara Amelia si cel care se intituleaza varul ei, Lymon, un cocosat pipernicit si urit. Atit Amelia, femeia barbatoasa care tine o pravalie, cit si Varul Lymon sau primul sot al Ameliei, teribilul pradator Marvin Macy, sau personajele de plan secund care populeaza circiuma improvizata a femeii sint niste ciudati. Multi dintre ei se hranesc din nefericirile si infirmitatile fizice sau sentimentale ale celorlalti. Iubirea care se infiripa are un caracter straniu si paradoxal: ticalosul, dar aratosul Marvin va fi gonit de Amelia, care va cadea in mrejele piticului Lymon. Desertaciunea si pustietatea orasului se reflecta in structura personajelor, in lipsa lor de sperante si in inchiderea vietii lor. Povestirile au, din acest punct de vedere, o anvergura poetica, ajutate fiind si de stilul particular al autoarei, prea putin cunoscuta in literatura noastra. Florin Iaru


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.