Jurnalism cetatenesc

Problema lui Jane

Ziarul de Vrancea
18 aug 2008 680 vizualizări
In editia de astazi va prezentam cartea Problema lui Jane aparuta la Editura Leda, 2008, de Catherine Cusset. Bedros Horasangian recomanda in rindurile de mai jos un roman foarte frumos scris si mai frumos povestit. Nu putem decit sa va indemnam sa rasfoiti cu interes paginile acestuia.

Lady Jane si Penny Lane


"Penny Lane" il cintau "The Beatles" - era pe un "single" cu "Strawberry Hills", iar "Lady Jane" era un blues, cu Mick Jagger in mare forma, un Hit extraordinar al grupului "The Rolling Stones". Cintece ale celor care au trait cu Beatles si Janis Joplin, cu Jimmy Hendrix si Bob Dylan, nu la NY sau Paris, ci in Estul comunist. Cum, necum, fara sa fim anticomunisti sau pupincuristi, oportunisti sau fripturisti: am trait fiecare dupa puterile lui si constiinta lui. Rascolim trecutul cu lopata, sa gasim adevarul si dam de alte mizerii, cind ar trebui sa fim atenti la detalii si nuante: nu am fost toti niste ticalosi sau jigodii. Nici lebede, nici sacali. Asa, mama ei de viata, "When I"â„¢m sixty four", John Lennon nu a mai apucat. "Problema lui Jane" (Editura Leda, 2008) nu are nici o legatura cu cele afirmate hodoronc-tronc mai sus. Este un roman foarte frumos scris si mai frumos povestit al unei naratoare sensibile ce-si cauta un rost. Sau ce anume, fericirea, linistea sufleteasca sau chiar, ce anume se poate cauta prin lumea asta? Ca si autoarea romanului, frantuzoaica la origine, Catherine Cusset, eroina cartii se muta de la Paris la NYC cu speranta ca se poate trai tot fugind de tine insuti. Nu e chiar simplu sa te suporti. Nu e simplu, dar e problema lui Jane. Sau a noastra, a fiecaruia dintre noi. Atit si cum putem. Pe incercate. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.