Jurnalism cetatenesc

Autorizatia de munca si detasarea strainilor

Camelia Stănilă
21 mar 2008 1121 vizualizări
Inspectoratul Teritorial de Munca explica modul cum strainii pot lucra la societatile comerciale din Vrancea

Potrivit OU 56/2007, autorizatia de munca este documentul oficial eliberat in conditiile legii, care da dreptul titularului sa fie incadrat in munca sau detasat in Romania la un singur angajator. Autorizatia de munca poate fi eliberata, la cererea angajatorului, de catre Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru strainii care indeplinesc conditiile prevazute de legislatia romana cu privire la regimul strainilor. Autorizatia de munca este necesara pentru obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca sau, dupa caz, a permisului de sedere in scop de munca. "Autorizatia de munca se elibereaza pentru o perioada de cel mult un an, cu unele exceptii. Aceasta se pastreaza de catre angajat. Pentru a face dovada legalitatii incadrarii in munca a strainului, angajatorul trebuie sa detina o copie legalizata a autorizatiei de munca sau a permisului de sedere in scop de munca, dupa caz", au precizat inspectorii de la ITM Vrancea. Primirea la munca a unui strain fara autorizatie de munca, precum si mentinerea acestuia la lucru, se sanctioneaza cu amenda intre 1.500 si 2.000 lei de fiecare persoana, fara ca amenda sa depaseasca 100.000 lei.

Nu au nevoie de autorizatie de munca cetatenii straini titulari ai dreptului de sedere permanenta in Romania, strainii al caror acces pe piata muncii este reglementat prin acorduri, conventii sau intelegeri bilaterale incheiate de Romania cu alte state, strainii care au dobindit o forma de protectie in Romania, cei care desfasoara activitati didactice, stiintifice sau cu caracter temporar in institutii de profil acreditate, strainii care urmeaza sa desfasoare activitati temporare solicitate de ministere sau alte organe ale administratiei publice centrale sau locale ori de autoritati administrative autonome, cei numiti sefi de filiale, reprezentante sau sucursale ale unor companii cu sediul in strainatate, straini angajati ai unor firme cu sediul in statele membre ale UE, detasati in Romania, precum si strainii care sint membrii de familie ai cetatenilor romani. Salariatul detasat este cel care lucreaza in mod normal intr-un alt stat, dar pentru o perioada limitata de timp isi desfasoara activitatea in Romania. "Angajatorul care are incadrat in munca un strain caruia nu ii este necesara autorizatia de munca are obligatia de a comunica Oficiului Roman pentru Imigrari copia contractului individual de munca, copia actului de detasare, precum si alte inscrisuri care dovedesc apartenenta la categoriile exceptate de lege. In termen de 10 zile, angajatorul are obligatia de a raporta modificarea sau incetarea contractului individual de munca sau innoirea detasarii", au mai explicat inspectorii de munca. Potrivit Legii 344/ 2006, necomunicarea privind datele persoanelor detasate, perioada, activitatea prestata constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 4.500 si 9.000 lei. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.