Jurnalism cetatenesc

Trilogie murdara la Havana

Ziarul de Vrancea
13 feb 2008 599 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Trilogie murdara la Havana", de Juan Gutierez, aparut la Editura Trei, 2007, sub semnatura lui Razvan Exarhu. Lectura placuta!

"Jos visele de pe Havana!"


Desi versurile lui Che Guevara au fost recent interzise in Egipt, tinerii de la Piata Matache tot asteapta primavara cu tricourile marelui rebel in sifonier. Mitul Cubei pitoresti, al unei lumi disparute in atemporalitatea comunismului si absurdului nu se lasa defel interzis. Saracia cumplita, compromisul unei vieti de sclav ca fundament al unei societati schizofrenice, nu trec de viziunea turistica general valabila. Dramele refugiatilor care incearca sa ajunga in Florida, facind slalom printre rechini, valuri si gloante, privatiunile fara capat devenite lifestyle, teroarea si mizeria nu ajung des la fel de vizibile si gustate precum prietenia dintre Marquez si Castro. De aceea, Pedro Juan Gutierrez reuseste sa evadeze impreuna cu cititorul sau intr-o realitate de neimaginat atunci cind savurezi un rom fin si pufai eventual dintr-un trabuc cu gindul la un soare plin de semnificatii pozitive. "Trilogie murdara la Havana" este o carte interzisa in Cuba, deci o carte explicit provocatoare, autobiografica, licentioasa, cruda si lipsita de iluzii. Traseul autobiografic al unui fost vinzator de inghetata, taietor de trestie, agricultor, profesor de desen tehnic, contrabandist, om de radio, sculptor, pictor si scriitor erotoman poate fi un punct de plecare pentru intelegerea conceptului de om multilateral dezvoltat pe axa Sade - Bucovski - Miller. Si un motiv foarte serios de a renunta la tricoul rosu de revolutionar in vacanta. Razvan Exarhu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.