Jurnalism cetatenesc

Eminescu - negocierea unei imagini

Ziarul de Vrancea
9 feb 2008 692 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Eminescu - negocierea unei imagini", de Iulian Costache, aparut la Editura "Cartea Romăneasca", 2008, sub semnatura scriitorului si eseistului Bedros Horasangian. Lectura placuta!

"Fata si profil - Mihai Eminescu vazut de aproape"


Fapt cu totul remarcabil, chiar in preajma lui 15 ianuarie, cind intreaga suflare si rasuflare romaneasca este cu gindul bun la adresa lui Mihai Eminescu a aparut un remarcabil si binevenit studiu dedicat marelui nostru scriitor. Cum Eminescu a avut parte nu de putine laude sau injurii pe masura detractorilor sai, sa amintim repede ca avem la indemina inca o riguroasa cercetare ce vrea sa-l inteleaga, perceapa in profunzime si prezinte cit mai coerent pe cel ce a fost asa cum a fost. Un geniu, dar si o fiinta omeneasca, nici statuie de bronz, nici bust de marmura. Iulian Costache, universitar bucurestean, nici macar foarte june, debuteaza in forta cu o lucrare extrasa dintr-o remarcabila teza de doctorat. Biografia si opera lui Eminescu sint trecute prin filtrul unei exegeze care ar vrea sa treaca dincolo de imaginea exterioara in care este conservat Eminescu in manualele de scoala si memoria unei posteritati exaltate pe alocuri. Dl. Iulian Costache face un binevenit inventar al imaginii lui Eminescu in constiinta publica romaneasca incercind sa surprinda pozitii mai putin frecventate si sa puna accente de culoare unor speculatii de multe ori anoste si cenusii. O carte de baza pentru eminescologie, dar si pentru scoala romaneasca, ramasa sa lupte cu tinerii dornici de imaginea lui Mutu si a Laurei Andresan. Un volum scris alert, cu ironie si spirit de finete, chiar pedant pe alocuri, relanseaza benefic interesul pentru un Eminescu-Eminescu, asa cum a fost, fara deformari si exaltari inutile. Ce e mult strica, ce e putin se poate inmulti. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.