Jurnalism cetatenesc

Femeia, victima a speciei? Povestiri cu mister si suspans

Ziarul de Vrancea
2 feb 2008 698 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Femeia, victima a speciei? Povestiri cu mister si suspans", de Joyce A. Carol Oates, in romaneste de Cristina Cristea, aparut la Editura Leda, Grupul editorial Corint, Bucuresti, 2007, sub semnatura scriitoarei si eseistei Zoe Petre. Lectura placuta!

"Femei, femei, femei - nu mai e de joaca!"


Culegerea de 9 povestiri a cunoscutei prozatoare americane Joyce Carol Oates se intituleaza, in editia ei originala, mai direct decit traducerea in romaneste, "The Female of the Species, Femela speciei" (a speciei umane, se deduce). Aerul de animalitate din titlul original este insa si substanta misterului care inconjoara personajele cartii cu o aura de gratioasa perversitate. Caci aceste personaje sint, fara exceptie, inconstient malefice intr-un mod cit se poate de feminin. Fiecare dintre eroinele cartii este minata de propria ei feminitate catre un destin destructiv: teama de sexualitatea animalica sau de violenta barbatului, furia frustrata a femeii-obiect care refuza reificarea, razbunarea prin procura, fiecare dintre motivatiile tainice si aproape niciodata marturisite siesi de personajele cartii este traita in cheie feminina si nu ar putea fi traita altfel. într-o atmosfera saturata de emanatiile acestei feminitati inspaimintatoare prin banalitate - miros de parfum ieftin, de oja violent colorata, de pudra de talc - dar si duhorile trupurilor muribunde, ale barbatului asudat si beat, ale subsolurilor intunecate, evoca un univers perceput la nivelul cel mai elementar al senzorialului, de unde tisneste pe neasteptate violenta. Ca in tragedia antica, tocmai fiindca nu e expus vederii noastre niciodata, ci doar sugerat de sunete, de umbre, de amintiri dezlinate ca un fum, omorul e cu atit mai misterios si mai inspaimintator. Aceasta nu e o carte pentru feministe. Zoe Petre


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.