Jurnalism cetatenesc

Avangarda romăneasca si complexul periferiei. Primul val

Ziarul de Vrancea
1 feb 2008 887 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Avangarda romăneasca si complexul periferiei. Primul val", de Paul Cernat, aparut la Editura Cartea Romăneasca, 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Bedros Horasangian. Lectura placuta!

"Un critic si istoric literar pentru secolul XXI"


Un remarcabil studiu dedicat inceputurilor avangardei, spus si adaugat repede, literare - romanesti este semnat de unul dintre cei mai activi, seriosi si, realmente de apreciat, neinregimentat dintre criticii literari ai momentului. Numele lui este Paul Cernat. Un critic inca tinar, cu toate ca la aceeasi virsta G.Calinescu era considerat dintre cei "batrini" si luat in tarbaca de noua si zglobia juna generatie a lui Mircea Eliade si Eugen Ionescu, un nume deja fixat in orizontul de asteptare al lumii noastre literare si universitare. Critic de intimpinare prob si istoric literar erudit si cu rabdare pentru studiul temeinic, Paul Cernat reuseste un tur de forta prin aceasta solida si bine lucrata teza de doctorat sa se impuna si ca autor de temeinice lucrari academice. Dincolo de rigorile genului, remarcam fluenta frazei si a ideilor, riguroasa prelucrare a unei uriase bibliografii, cit si o anume sensibilitate de a intelege fenomenul literar, dincolo de imediatul evenimentelor. Al istoriei. Al autorilor insisi. O istorie fabuloasa se deruleaza sub ochii nostri, decenii intregi ce cuprind diverse curente si miscari literare sint luate la maruntit si analizat. Daca Universitatea din Bucuresti a cistigat un tenace si studios cadru universitar, literatura romana beficiaza de un atent si rabduriu cititor profesonist. Scrieti, fete si baieti, scrieti! Are cine sa se ocupe de cartile voastre. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.