Jurnalism cetatenesc

Gideon hot de buzunare

Ziarul de Vrancea
25 ian 2008 656 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Gideon hot de buzunare", de Linda Buckley-Archer, aparut la Editura Corint Junior, 2007, sub semnatura scriitoarei si eseistei Aurora Liiceanu. Lectura placuta!

"Joaca de-a copilaria"


Prin cartea Lindei Buckley-Archer ma conving inca o data de un specific englez. Profesorii de colegiu, non-academici, prin practica, doresc cu ardoare, aproape maladiv, obsesiv sa scrie carti pentru copii. Este fara indoiala o dorinta care se reazema pe o aspiratie spre inaltare sociala si, deci, spre depasire. "Gideon hot de buzunare sau Pierduti in timp" este, in mod cert, o carte pentru copii, mai maricei, dar pentru copii. Marcata, nedesprinsa si atrasa de copilarie, Linda Buckley-Archer ofera copiilor o carte de evaziune, prin care imaginatia, absenta stereotipurilor adultilor care nu ies din realitate, libertatea de a gindi liber binele si raul, fascinatia interdictiei si fictiunii coexista atit de armonios cum numai in mintea unui copil cuibarit in pat se poate intimpla. Personajul principal, Gideon, poate fi perceput de copii ca un alter-ego, ei traversind timpul in ambele sensuri, ca o incursiune intr-o lume in care conventiile adulte dispar. Trairile infantile, exprimate in uluire, primejdie, sperieturi, tulburari, banuieli, dezvaluiri, disperari, indoieli, nedumeriri etc., inflameaza imaginatia, antrenind psihisme intense si nuantate, considerate specializari emotionale, cu care adultul nu se mai intilneste. Pentru un adult cartea ar fi un regret, dindu-i masura a ceea ce a pierdut, pentru un copil este o vacanta a mintii. Cartea nu poate fi povestita. Poate fi povestita o poveste? Cartea este o experienta inedita, miraculoasa, pe care doar un copil, cuibarit in pat, o poate trai. Cu sufletul la gura. Furat de un amestec savant intre fictiv si real. Aurora Liiceanu


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.