Sfaturi de la bunica, demonstrate ştiinţific
Deşi nu credem aceste supoziţii, iată că ştiinţa confirmă unele concepţii care s-au transmis din generaţie în generaţie. Chiar dacă unele sunt doar superstiţii, există şi unele care au o bază reală şi care sunt de fapt observaţii corecte, transmise din bătrâni.
1. De multe ori, fiind copil, te confrunţi cu răutăţi şi te răzbuni punând gumă de mestecat în părul cuiva. Cum scăpăm de ea? Sfatul de la bunica: foloseşte unt de arahide. Secretul este de fapt uleiul din untul de arahide.
Guma nu iese la spălat pentru că este o substanţă hidrofobă, adică nu se dizolvă în apă. Din contră, se va întări şi mai tare dacă vom încerca să scăpăm de ea cu un simplu duş. Vestea bună este că guma de mestecat se dizolvă în ulei, iar untul de arahide conţine mult ulei.
2. Aţi auzit că dacă aveţi o problemă importantă de rezolvat şi nu găsiţi soluţii, indicat ar fi să mergeţi să vă culcaţi? Cercetătorii au aflat că somnul este un mijloc foarte bun pentru a găsi ideile salvatoare. În timpul somnului, creierul se relaxează şi rezolvă totul în felul lui, chiar dacă în noaptea respectivă am visat lucruri ciudate...
3. Printre cele mai controversate superstiţii sunt cele legate de sarcină şi de modul în care femeia ar putea influenţa sexul viitorului copil. De exemplu, tinerele care îşi doresc să nască un băiat sunt sfătuite de rudele mai vârstnice să consume cât mai mult banane. Cercetătorii au realizat un studiu în acest sens. Surprinzător, ei au aflat că există o legătură între consumul de banane şi sexul masculin al fetusului. Au aflat că femeile care mâncaseră mai multe calorii în perioada în care au rămas însărcinate, mai ales cele care au consumat banane, aveau şanse mai mari să nască băieţi. În schimb, cele care obişnuiau să sară peste micul dejun aveau toate şansele să devină mame de fetiţe.
4. Ultima superstiţie este legată tot de sarcină. De generaţii întregi, gravidele care suferă de arsuri la stomac sunt avertizate că vor naşte un copil foarte păros. Părul nefiresc de bogat al fătului ar fi cauza acestui disconfort gastric de care se plâng multe femei în timpul sarcinii. Dorind să distrugă acest mit, câţiva cercetătorii au realizat un studiu care a avut rezultatul opus: a demonstrat că mitul este de fapt corect! Analizând pe un eşantion de femei însărcinate, după ce acestea au născut, bebeluşii au fost observaţi. Astfel, mamele care s-au plâns de probleme gastrice grave au născut copii foarte păroşi comparativ cu alţii. Mamele care nu au avut dureri de stomac au dat naştere unor bebeluşi cu păr foarte puţin sau chiar deloc. Explicaţia fenomenului este de fapt foarte simplă: un nivel crescut de estrogen în corpul mamei duce la relaxarea esofagului şi astfel la arsuri gastrice, dar provoacă şi o pilozitate mai mare bebeluşului. (I. Z.)