Jurnalism cetatenesc

Asta e părerea mea!

Ziarul de Vrancea
12 mar 2014 1190 vizualizări
Idealul feminin de-a lungul istoriei

Idealul feminin s-a schimbat deseori de-a lungul istoriei, dar nu a fost atât de nestatornic şi exagerat ca în secolul XX
    Feminitatea reprezintă ansamblul de trăsături, care constituie caracterul feminin, respectiv calităţile atribuite femeilor în funcţie de cultura de care îi aparţin. Însă, între atâtea repere, ce credeţi totuşi că înseamnă a fi feminină?
    Jules Michelet, istoric francez, descria femeia ca fiind un "miracol de contradicţii umane”, această expresie fiind valabilă atât la modul figurat, cât şi la cel propriu, întrucât idealul feminităţii s-a schimbat de nenumărate ori de-a lungul timpului. Aşa că, poate că ar surprinde faptul că, în trecut, femeile erau venerate pentru frumuseţea lor naturală, iar de cele mai multe ori cele slabe nu erau preferate.
    Dacă în Antichitate esteticul era îmbinat cu practicul, armonia proporţiilor fizice constituind idealul frumuseţii, în Evul Mediu, femeile plăcute vederii erau învinuite de păcat. Însă "moda” femeilor frumoase a revenit în Epoca Renaşterii, fiind promovată talia rubensiană (forme pline, talie subţire). În era victoriană, mijlocul subţire al doamnelor era obţinut cu ajutorul corsetelor, care le strângeau atât de tare, încât abia mai puteau respira, iar dacă aveau curajul să se aşeze, acestea îşi puteau rupe câteva coaste. Pe lângă acest lucru, de multe ori femeile dezvoltau diverse boli la nivelul plămânilor, întrucât acestea respirau doar cu vârfurile acestora, restul acoperindu-se, cu timpul, cu mucus.
   

După cum se poate observa, idealul feminin s-a schimbat deseori de-a lungul istoriei, dar nu a fost atât de nestatornic şi exagerat ca în secolul XX. Astfel, se observă simetria dintre anii 20 şi anii 60, femeile doreau un corp androgin, acestea purtând haine largi. În anii 30, au apărut aşa-zisele cure de îngrăşare, fiind adorate formele voluptuoase, urmând ca în anii 50 să fie promovat corpul-clepsidră. Încă din anii 60, se observă faptul că fenomenul anorexiei a luat amploare, femeile punându-şi viaţa în pericol, deoarece consumau pilule de slăbit. În acest mod apare un nou trend, toate femeile dorind acum să fie cât mai slabe.
    În ziua de astăzi, pentru a ajunge la silueta de invidiat, femeile ajung să sufere de anorexie sau chiar să-şi sacrifice trupul în favoarea operaţiilor estetice, deoarece ele ajung să se raporteze la imagini perfecte, imposibil de atins, întrucât aceste reprezentări nu sunt reale, fiind construite pe calculator sau fiind întruchipate de mult controversata păpuşă Barbie, care este considerată vinovată de problemele de nutriţie ale tinerelor, dar şi de dorinţa din ce în ce mai mare a adolescentelor de a deveni blonde.
    În ciuda faptului că ele conştientizează faptul că standardele de frumuseţe au suferit schimbări dramatice de-a lungul timpului, femeile continuă să viseze la un corp de mărimea 0. Un corp care s-ar putea să fie văzut ca fiind dezgustător peste 10 ani…
 (Laura Florina Pătrăşcan - Colegiul Naţional Al. I. Cuza)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.