Jurnalism cetatenesc

Bibliofagia: Haiku - întelepciune sau nebunie?

Ziarul de Vrancea
10 nov 2007 573 vizualizări
Astazi va prezentam romanul "Terorismul intelectual: din 1945 si pîna în prezent", de Henry Brunel, aparut la Editura Pro Editura si Tipografie 2007, sub semnatura scriitorului si eseistului Bedros Horasangian. Lectura placuta!

Hai cu mine in Romania! O forma condensata de poezie japoneza numita HAIKU a fost bine reformulata si adaptata la cernoziomul autohton de catre jucausul poet roman, mai vechi, si teleast, mai nou, Florin Iaru: "Hai cu..." oricine si orice oriunde! Ceea ce era o anume stiinta a concentrarii emotiei si sensibilitatii a devenit la noi o frumoasa calatorie catre niciunde. Profesorul francez de Yoga, Henry Brunel, faimosul autor al unor lucrari despre profunzimile spiritualitatii extrem orientale, precum "Cele mai frumoase povesti Zen" sau "Ramineti Zen: metoda pisicii si ghid de relaxare pentru cei ce nu au timp" ne propune drumul invers: sa revenim la Haiku-ul traditional japonez si sa-i redescoperim virtutile, sensurile mai profunde si intelepciunea acumulata in putine cuvinte. Nu e simplu sa parasim inventiva trancaneala si dulcele taifas, dar ar putea sa ne ofere o lectie de resensibilizare si reinventare a intelepciunii de dincolo de cuvinte. Chiar daca poezia "Zen"-ului si "Osho"sint achizitii relativ noi pentru lumea romaneasca, ele devin binevenite si aduc un abur de prospetime si energie pozitiva in incrincenata noastra existenta. O carte despre "haiku", concentrata si pasionanta deopotriva. Bedros Horasangian


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.