Jurnalism cetatenesc

Te indatorezi la banca, dar ramii cu ceva

Ziarul de Vrancea
23 oct 2007 789 vizualizări
in ultimii ani au aparut o multitudine de banci si, bineinteles, o diversitate de servicii si oferte din partea acestora

Dezvoltarea din ultimii ani a sistemului financiar - bancar si a multitudinii de servicii si oferte din partea bancilor pun in dificultate consumatorul roman. Deja multi romani au devenit "dependenti" de imprumuturi bancare, pentru ca salariile mici nu permit achizitionarea produselor de pe piata cu banii jos. Dar, cu atitea banci si oferte aferente, ei sint de multe ori in dificultate, deoarece nu stiu care este cea mai buna alegere, mai ales in privinta dobinzilor si comisioanelor. Pe de alta parte, institutiile de profil sint in plin proces de raliere la normele europene, motiv pentru care se afla in derulare un program de modernizare a sistemului financiar - bancar de la noi. Cum aleg cititorii nostri un imprumut bancar, un credit de nevoi personale sau alte servicii bancare puteti citi in rindurile urmatoare:


Daniela Savulescu, 39 ani, Focsani


"Am si carduri si diverse imprumuturi la banca. Pentru a face un imprumut intii merg la diverse banci pentru a consulta ofertele si conditiile fiecareia in parte si apoi aleg ceea ce imi convine mai mult. Mi-am facut un imprumut de nevoi personale pe care l-am ales in functie de dobinda perceputa de banca. In principiu, alegi o banca daca are o dobinda mai mica la imprumutul respectiv. In cazul achizitionarii unui anumit produs de la un magazin prin sistemtul de rate, atunci banca iti poate fi impusa de cel care vinde produsul si atunci nu ai de ales. In general, trebuie sa ne interesam si apoi sa alegem banca, si nu sa ne oprim la prima banca iesita in cale."


Laurentie Toroc, 22 ani, manager, Focsani


"Eu nu prea sint de acord cu bancile, daca pot spune asa. Nu am avut nevoie foarte mult de serviciile lor pina acum. Dar pot spune ca, atunci cind vrei sa-ti faci un imprumut, trebuie sa alegi in primul rind in functie de dobinda. Cred ca acesta ar fi punctul de plecare. Si la carduri conteaza anumite taxe percepute sau chiar si dobinda."


Madalina Apetrei, 35 ani, contabil, Focsani


"Ma intereseaza in acest moment un credit ipotecar. Din acest motiv merg des la diverse banci pentru a afla cit mai multe informatii si date referitoare la acest tip de imprumut. Pentru ca este un credit pe o suma mare si o perioada asemenea, trebuie sa ne oprim la cea mai buna oferta pentru noi. Alegem totusi si in functie de salariile noastre, pentru ca bancile iti calculeaza rata pornind de la acestea. Oricum, sint de parere ca nu poti realiza prea multe in viata fara imprumuturile bancare, deoarece salariile sint mici si nu ai cum sa cumperi ceva fara un asemenea credit. Te indatorezi la banca pe viata, dar ramii cu ceva."


Cosmin Hozoc, 21 ani, agent asigurari, Focsani


"In aceasta perioada chiar vizitez bancile pentru ca ma intereseaza un anumit tip de imprumut. Cred ca oricine isi alege banca la care sa-si faca imprumutul in functie de dobinda. Daca aceasta imi convine, aleg banca, daca nu, mai caut. Bineinteles ca depinde si de salariul nostru, al consumatorului de credit, pentru ca banca este interesata de acesta in primul rind, cum sintem noi de dobinda. Dar acum au aparut persoane fizice care te ajuta mult sa alegi un credit. Am apelat si eu la o astfel de persoana care este un intermediar intre mine si banca. De multe ori faciliteaza un imprumut pentru ca banca iti cere multe conditii si atunci, aceasta persoana te poate ajuta in indeplinirea acestora."


Iulian Stoica, 45 ani, lucrator comercial, Focsani


"In acest moment platesc rate lunare la un credit bancar prin care mi-am achizitionat o masina. Am mers la mai multe banci pentru a vedea diversele oferte la acest tip de credit. Ei ma intrebau salariul, eu ii intrebam dobinda. Cam asa au decurs lucrurile. Dupa parerea mea, pentru noi, cei care contractam un credit, conteaza dobinda perceputa de banca. Dar nu in ultimul rind, un cuvint il are de spus si salariul pe care il avem pe cartea de munca. Oricum, s-au schimbat multe in sistemul bancar si se cer multe conditii pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a-ti acorda banca imprumutul."


Sondaj realizat de Ramona NICOLAE


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.