Jurnalism cetatenesc

Bine de ştiut! Metode de reducere a costurilor de încălzire

Ziarul de Vrancea
16 dec 2013 1638 vizualizări
Ziarul nostru vă prezintă cateva sfaturi din partea specialiştilor pentru a reduce costurile la încălzire în sezonul rece, care pot cobora pană la 40% u o temperatură de 14°C - 18°C este suficientă când sunteţi plecat de acasă pe timpul zilei, dar şi pe timpul nopţii, când dormiţi, spun specialiştii

Pentru consumatori care au deja centrală convenţională de apartament
Toată energia consumată pentru încălzirea sau răcirea casei trebuie controlată, pentru a nu risipi energie atunci când casa nu este folosită. Iar când sunteţi acasă, la fel de importantă este menţinerea temperaturii la o valoare constantă, pentru a vă asigura confortul termic. Soluţia pentru a eficientiza sistemul de încălzire sau răcire al locuinţei este folosirea aparatelor de control termic. Folosind aparate de control al temperaturii puteţi realiza economii de energie importante, în plus nu mai este nevoie să controlaţi manual sistemul de încălzire sau răcire.
Aceste echipamente includ:
■   Termostatul programabil pentru cameră (preţuri între 65 lei – 245 lei)
ajută la controlarea sistemului de încălzire al casei prin setarea unui orar de funcţionare a centralei dumneavoastră. Puteţi seta temperatura dorită pe intervale de timp, astfel că dimineaţă şi după-masă când sunteţi acasă să menţineţi o anumită temperatură, iar când casa este goală centrala să se oprească din funcţionare.
Termostatul programabil poate fi cu fir sau fără fir, prin unde radio. Avantajul termostatului fără fir este mobilitatea acestuia, aparatul putând fi mutat în orice încăpere a casei, unde doriţi să aveţi un mai bun control al temperaturii. Folosirea corectă a termostatului este foarte importantă. Temperatura ar trebui setată la minimul dumneavoastră de confort (de obicei, între 18°C şi 22°C) pentru când sunteţi acasă, în timpul zilei.
Programarea pe perioade orare a termostatului vă permite să încălziţi casa doar când este nevoie. O temperatură de 14°C - 18°C este suficientă când sunteţi plecat de acasă pe timpul zilei, dar şi pe timpul nopţii, când dormiţi.  Trebuie doar să programaţi termostatul să încălzească casa la temperatura dorită exact la ora când ajungeţi de obicei acasă şi să se oprească din încălzire cu puţin înainte să plecaţi sau să dormiţi.
■   Robineţi cu termostat pentru radiatoare (preţ 65 lei)
Sunt montaţi la fiecare radiator din locuinţă şi ajută la controlarea individuală a nivelului de energie termică pe care un radiator îl oferă. Acestea folosesc conceptul unui robinet convenţional, permiţând un flux maxim sau un flux minim de apă caldă în radiator. Aceşti robineţi variază în funcţie de design, dar îndeplinesc aceeaşi funcţie indiferent de model.
Utilizarea robineţilor termostatici este foarte simplă. Trebuie doar să rotiţi robinetul la gradaţia dorită:
a. Pentru încăperi folosite de şi activ, robinetul ar trebui deschis la maxim;
b. Pentru încăperi folosite rar sau deloc, robinetul poate fi închis sau lăsat pe o temperatură anti-îngheţ şi deschis doar când încăperea va fi folosită;
c. Pentru încăperi folosite pentru odihnă (dormitoare), robinetul ar trebui deschis pe jumătate, în funcţie şi de temperatura dumneavoastră de confort pe timp de noapte;
Termen de recuperare a investiţiei de 1-2 ani.
Cum să vă alegeţi centrala de apartament
Criteriile după care ar trebui aleasă centrala termică:
1.     O analiză a necesarului de încălzire a locuinţiei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării.
2.     Randamentul şi eficienţa acesteia
3.     Siguranţa în exploatare: evacuarea corespunzătoare a gazelor arse sau protecţia la îngheţ şi la lipsa apei din instalaţie
4.     Sistemul de informare şi de diagnoză al centralei termice
5.     Perioada de garanţie. Cum durata de viaţa a unei centrale termice de apartament depăşeşte, în medie, 10 ani este foarte important ca atât serviciul de garanţie, cât şi cel de post-garanţie, să fie asigurate de către firme specializate.
Centrala termică în condensare pentru apartament aduce economii de 35% la gaz
Tot mai mulţi români optează pentru centralele termice în condensare. La începutul anului 2013 doi mari producatori, Ariston şi Viessmann au lansat centrale termice în condensaţie pentru apartament la preţuri accesibile, în jur de 3.600 de lei, cu 40 % mai scăzut comparativ cu aparatele similare de pe piaţă. Randamentul acestor centrale este foarte ridicat, de 108%, comparativ cu centralele convenţionale ce au un randament maxim de 94%.
Centralele în condensare pot funcţiona pe orice tip de instalaţie de încălzire: prin radiatoare sau prin pardoseală (cu agent termic la temperatură ridicată sau la temperatură joasă). Practic, diferenţa de preţ dintre centrala clasică şi cea în condensare (din aceeaşi gamă şi de aceeaşi putere) se amortizează în aprox. 3 ani. Dacă ţinem cont că durata medie de viaţă a unei centrale este de 10 ani, în toată această perioadă putem economisi mai mult de jumătate din preţul unei centrale noi.
ing. Stoian-Ciupilan Paul
Conbeta Construcţii


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.