Jurnalism cetatenesc

Reţeta zilei: Calamari pane

Ziarul de Vrancea
11 dec 2013 1341 vizualizări
Iată o reţetă ce poate fi preparată în zilele în care avem dezlegare la peşte

Ingrediente:  500 de grame de inele de calamar crud congelate sau 400 de grame proaspete (cele congelate au o crustă de gheaţă aşa că se va mai pierde din cantitatea totală); puteţi folosi, desigur, calamari cruzi întregi, care vor trebui curăţaţi apoi tăiaţi în inele cam de 1 cm. grosime, 150 de grame de făină, 1 ou mare (60 de grame),  250 de ml. de bere, 5-6 linguri de făină amestecată cu 1 linguriţă rasă de sare,  sare, piper.
Preparare:
1. Dacă se folosesc calamari întregi, se vor curăţa apoi tuburile se vor tăia perpendicular pe lungimea lor în inele cu grosimea cam de 1 cm, iar tentaculele se vor păstra pentru un risotto sau alt preparat. Dacă veţi folosi inele de calamar crud congelate, acestea se pun într-un castron şi se acoperă cu apa rece, să se decongeleze. După ce se decongelează, inelele de calamar se scurg de apă într-o strecurătoare.  Pentru a pregăti aluatul, se pun într-un castron oul, 250 de ml. de bere şi 150 de grame de făină, se adaugă 1 praf de sare şi piper proaspăt măcinat după gust şi dacă vă place puteţi adăuga şi alte condimente, eu pun şi 1 varf de cuţit de usturoi granulat. Se omogenizează totul cu telul în formă de pară, fără a exagera cu amestecatul. Aluatul trebuie să fie ca un aluat de clătite ceva mai grosuţ. Separat, restul de făină se amestecă cu 1 linguriţă rasă de sare într-un castronel. Inelele de calamar se tăvălesc prin făină sărată. Se pune uleiul la încins într-o tigaie mai adancă să fie gros de 2 degete bune. Inelele de calamar îmbrăcate în făină se plonjează în aluat. Se scurg inelele de calamar de aluatul în exces şi se aşează cu grijă. Calamarii se prăjesc pe rand în ulei pe ambele părţi pană devin rumeni aurii. Nu îi înghesuiţi în tigaie, se vor lipi între ei. Dacă aluatul devine prea vascos, se diluează cu 2-3 linguri de bere. Se servesc calamarii cu lămaie şi un sos după plac.
sursă www.retetecalamama.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
un cetatean, acum 3807 zile, 11 ore, 28 minute, 40 secunde
De ce minti?Reteta de post cu ou?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.