Reţeta zilei: Calamari pane
Ingrediente: 500 de grame de inele de calamar crud congelate sau 400 de grame proaspete (cele congelate au o crustă de gheaţă aşa că se va mai pierde din cantitatea totală); puteţi folosi, desigur, calamari cruzi întregi, care vor trebui curăţaţi apoi tăiaţi în inele cam de 1 cm. grosime, 150 de grame de făină, 1 ou mare (60 de grame), 250 de ml. de bere, 5-6 linguri de făină amestecată cu 1 linguriţă rasă de sare, sare, piper.
Preparare:
1. Dacă se folosesc calamari întregi, se vor curăţa apoi tuburile se vor tăia perpendicular pe lungimea lor în inele cu grosimea cam de 1 cm, iar tentaculele se vor păstra pentru un risotto sau alt preparat. Dacă veţi folosi inele de calamar crud congelate, acestea se pun într-un castron şi se acoperă cu apa rece, să se decongeleze. După ce se decongelează, inelele de calamar se scurg de apă într-o strecurătoare. Pentru a pregăti aluatul, se pun într-un castron oul, 250 de ml. de bere şi 150 de grame de făină, se adaugă 1 praf de sare şi piper proaspăt măcinat după gust şi dacă vă place puteţi adăuga şi alte condimente, eu pun şi 1 varf de cuţit de usturoi granulat. Se omogenizează totul cu telul în formă de pară, fără a exagera cu amestecatul. Aluatul trebuie să fie ca un aluat de clătite ceva mai grosuţ. Separat, restul de făină se amestecă cu 1 linguriţă rasă de sare într-un castronel. Inelele de calamar se tăvălesc prin făină sărată. Se pune uleiul la încins într-o tigaie mai adancă să fie gros de 2 degete bune. Inelele de calamar îmbrăcate în făină se plonjează în aluat. Se scurg inelele de calamar de aluatul în exces şi se aşează cu grijă. Calamarii se prăjesc pe rand în ulei pe ambele părţi pană devin rumeni aurii. Nu îi înghesuiţi în tigaie, se vor lipi între ei. Dacă aluatul devine prea vascos, se diluează cu 2-3 linguri de bere. Se servesc calamarii cu lămaie şi un sos după plac.
sursă www.retetecalamama.ro