VIDEO!!! Primării de top din Vrancea Gospodarul din Moviliţa: „Una din condiţiile obligatorii ca să fii primar este să îţi iubeşti oamenii”

Monumentul Eroilor care va fi inaugurat de Ziua Comunei este dedicat celor peste 250 de tineri din Moviliţa care au pierit în cele două Războaie Mondiale.Bisericile din comună au fost ajutate în fiecare an cu fonduri de la bugetul local.La Moviliţa sute de hectare de teren au revenit proprietarilor de drept

Preocupările edilului de la Moviliţa, Corneliu Cristian, nu au vizat doar infrastructura, învăţămantul sau sănătatea, ci şi latura culturală şi spirituală. Un Monument al Eroilor, un proiect de suflet al primarului, va fi inaugurat pe 9 iunie. “Întotdeuna am considerat că sunt foarte importante pentru comunitate proiectele de infrastrutură – drumurile, apa, iluminatul public. Dar o preocupare din punct de vedere cultural este cea care dă pană la urmă ţinuta unei comunităţi”, spune Corneliu Cristian. Nu toată lumea ştie că Moviliţa a fost teatru de război în Primul Război Mondial, pe valea Zăbrăuţiului trecand linia frontului în 1917. Cartierul general al armatei era stabilit în Moviliţa, locuitorii fiind evacuaţi în localităţile Orbeni şi Sascut, iar trupele nemţeşti erau la numai caţiva paşi, în zona Panciului. “În aceste condiţii, am considerat că este o datorie morală a mea de a cinsti memoria înaintaşilor pe considerentul că 250 de tineri din comună şi-au dat viaţa în cele două conflagraţii mondiale. Era datoria mea de onoare şi, în cel mai scurt timp, pe data de 9 iunie, cand este Ziua Comunei, o să inaugurăm acest monument”. Monumentul, care îmbină atat caracterul religios cat şi cel laic, are ca temă centrală un basorelief cu Înălţarea Domnului, iar de o parte şi de alta patru papirusuri pe care sunt inscripţionate numele eroilor, în total 250 de tineri din Războiul de Independenţă şi din cele două conflagraţii mondiale. Nu există familie din comună care să nu aibă un înaintaş care să fi murit în aceste războaie. Monumentul este ca o amprentă a unei biserici bizantine, cu naos, pronaos şi zona de altar. Pavajul este din travertin roşu, iar pereţii într-o piatră naturală. Monumentul s-a dorit a fi religios pentru a face o legătură între Ziua Comunei care în fiecare an se sărbătoreşte de Înălţare, cand se sărbătoreşte şi Ziua Eroilor.

Nume de eroi şterse de comunişti din registre
monument movilita (27)
Monumentul Eroilor va fi inaugurat pe 9 iunie, de Ziua Comunei

Identificarea celor 250 de nume care figurează pe zidurile monumentului nu a fost tocmai uşoară. “Activitatea de căutare a eroilor din registrele de stare civilă din Primul Război Mondial a fost o operaţiune mai uşor de realizat datorită faptului că registrele sunt într-o stare perfectă şi au un conţinut foarte bine pus la punct. În cazul acestor eroi era trecută şi ora în care au căzut pe campul de luptă, martorii, medicii care i-au asistat. Cu cat ne apropiem de Al Doilea Război Mondial, în registrele din 1939-1945, eroii nu mai apar menţionaţi în registrele de stare civilă. Am fost nevoiţi să apelăm la înscrierile de la biserică, din pomelnice, ca să-i putem identifica toţi eroii celui De-al Doilea Război Mondial”, spune primarul. Motivul este unul foarte simplu motiv: ei au luptat pe frontul de răsărit, iar orientarea politică din acea perioadă i-a scos nejustificat din registre, considerand că este o vină să lupţi acolo unde ai fost trimis de către ţară. În ciuda dificultăţilor şi costurilor destul de mari pentru realizarea acestui proiect, primarul este convins că acest monument va fi un spaţiu de referinţă şi de reculegere pentru locuitorii comunei Moviliţa. “Sunt convins că pană la urmă monumentul va fi acceptat de toţi”, spune încrezător primarul.

Grigore Leşe vă canta la Moviliţa de Ziua Comunei

Ziua Comunei Moviliţa, un proiect demarat în primul mandat al lui Corneliu Cristian, a ajuns în acest an la cea de-a nouă ediţie. Anul acesta, momentul central al evenimentului va fi, desigur, inaugurarea Monumentului Eroilor. Potrivit primarului, programul va debuta la primele ore ale dimineţii cu o competiţie de cros la care vor participa tinerii din comună. Deşi premiile sunt modice, plecand de la 300 de lei pentru locul I, acestea au menirea de a încuraja şi cultiva un mod de viaţă sănătos şi competiţia. La orele pranzului, toate şcolile din localitate vor susţine, ca în fiecare an, un program artistic. Iar după amiaza va avea loc un spectacol folcloric susţinut de “Ţara Vrancei” şi de alţi invitaţi. Monumentul va fi inaugurat în prezenţa lui Grigore Leşe, un invitat cu o muzică autentică şi înălţătoare, iar seara va fi terminată cu Dinu Iancu Sălăjanu. “Întotdeauna am adus numai interpreţi consacraţi, pentru că ne-am dorit ca Ziua Comunei să fie şi un moment de cultură şi de educaţie a populaţiei. Niciodată nu s-au cantat manele de Ziua Comunei, pentru că nu ne-am epuizat încă lista de artişti autentici”, spune mandru primarul. Irina Loghin, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Ion Palade, Mihai Ciobanu, toţi aceşti artişti au păşit pe scena din Moviliţa, bătranii din localitate şi nu numai, avand prilejul să îi asculte pe viu.

Biserică nouă în satul Sperieţi
biserica satul sperieti daramanta movilita (29)
Biserica din satul Sperieţi a fost dăramată, iar primăria a alocat fonduri pentru construcţia unui nou lăcaş

Preocuparea Consiliului Local a vizat în fiecare an şi capitolul culte. “În fiecare an, la bugetul local, la capitorulul culte, am avut sume prevăzute- mai mari sau mai mici, în funcţie de posibilităţile noastre financiare. Numai în anul 2016 am participat cu 70.000 de lei pentru ridicarea unei biserici noi în satul Sperieţi, pentru că biserica veche nu prezenta securitate pentru credincioşi”, spune Corneliu Cristian. În satul Sperieţi, locul unde se va ridica o nouă biserică, mai există o biserică de lemn, monument istoric. Biserica Ioan Botezătorul este biserica primordială a comunei, pentru că satul Sperieţi este menţionat în documentele istorice la 1470, şi nu putea să nu aibă şi biserică. În interior, slujbele se ţin numai în ziua de hram.

biserica lemn sf. ioan botezatorul movilita (35)

Biserica de lemn Sf. Ioan Botezătorul datează din secolul XV

icoane vechi biseica lemn ioan botezatorul movilita (43)interior biserica lemn sf ioan botezatorul movilita (36)clopotnita sf voievozi movilita (64)clopotnita veche sf voievozi movilita (68)
Biserica Sf. Voievozi din Moviliţa va avea în curand o clopotniţă nouă
interior bis sf voievozi movilita (63)biserica sf. voievozi movilita (1)

“Tot în acest an, avand un proiect de asfaltare a satului Trotuşanu pe o distanţă de trei kilometri, am suportat din bugetul local asfaltarea de la intersecţie pană la poarta Manăstirii Trotuşanu, pe o distanţă de 300 de metri”, ne-a declarat primarul. manastirea trotusanu movilita (8)manastirea trotusanu movilita (6)Astfel, turiştii care vin în zonă au accesul facilitat către această manăstire deosebit de frumoasă. Iar anul trecut, biserica Sfinţii Voievozi a fost ajutată cu 25.000 de lei pentru ridicarea unei clopotniţe.
clopotnita sf voievozi movilita (64)

La Moviliţa s-a încheiat capitolul funciar

La Moviliţa sunt şi realizări şi proiecte mai puţin cunoscute, printre care şi diverse procese în urma cărora sute de hectare de teren au revenit proprietarilor de drept. “Am avut un proces care a durat trei ani de zile cu Panciu, şi pană la urmă, instanţa ne-a dat caştig de cauză. Sentinţa a stabilit că «localitatea a prezentat într-o manieră clară şi coerentă, fără niciun fel de îndoială, dreptul localităţii asupra proprietăţilor care au aparţinut satului Diocheţi»”, spune primarul.primar movilita (25) Potrivit acestuia, satul Diocheţi a fost o comună de sine stătătoare, dar în 1969 a fost desfiinţată şi comuna a devenit sat component al comunei Moviliţa. Însă raionul Panciu, avand puterea politică, a luat cele mai frumoase proprietăţi ale fostei comune. Astăzi, acestea au revenit comunei Moviliţa, pentru ca proprietarii de drept să beneficieze de ele. Şi tot ca o chestiune de reparaţie, alte 150 de hectare de pădure de pe administrativul comunei Păuneşti , au revenit Moviliţei, pentru că anterior, pe teritoriul adminsitrativ al comunei Moviliţa au fost puşi în posesie locuitori aparţinand altor localităţi. De asemenea, au fost retrocedate alte 130 de hectare de teren arabil. “Cu aceste realizări s-a încheiat capitolul funciar, al refacerii proprietăţilor locuitorilor comunei Moviliţa”, spune Corneliu Cristian. Totul a fost posibil la Moviliţa pentru că primarul se declară ca fiind un autentic fiu al satului: “Una din condiţiile obligatorii ca să fii primar este să îţi iubeşti oamenii. Dacă nu îi iubeşti, nu ai ce căuta în această funcţie”, a concluzionat Corneliu Cristian. (Maria BRATU)
troita movilita (4)movilita intrarecolaj movilita

Atestată documentar încă din secolul XIV, comuna Moviliţa are cinci sate: Diocheţi-Rediu, Frecăţei, Moviliţa, Trotuşanu şi Văleni. Comuna se află în zona de nord-est a judeţului, la nord-est de oraşul Panciu, pe malul stâng al râului Zăbrăuţi. Este traversat de şoseaua judeţeană DJ205H, care îl leagă spre sud-vest de Panciu şi spre nord de Păuneşti şi Pufeşti (unde se termină în DN2). La Moviliţa, din acest drum se ramifică şoseaua judeţeană DJ205J, care duce spre sud tot la Panciu.

Primării de top din Vrancea

Stradă, şcoală, apă curentă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetăţenii din mediul rural pentru a simţi că trăiesc într-o ţară cu adevărat europeană. Chiar dacă banii pentru investiţii sunt cel mai mare of al primarilor din judeţul nostru, există prim gospodari care au reuşit să schimbe în bine faţa localităţilor chiar şi cu mai puţin sprijin din partea statului. Şi cu ajutorul acestora, Vrancea se mişcă.

Stimaţi primari,

Aveţi ceva de spus şi mai ales de arătat comunităţii pe care o reprezentaţi? Ziarul de Vrancea vă stă la dispoziţie pentru a vă face cunoscute realizările, dacă aveţi aşa ceva. Pentru că investiţiile şi proiectele comunitare care nu sunt promovate, arătate şi mai ales explicate, nu există!
Şi mai există oare primari care să nu dea socoteală alegătorilor la final de mandat?

Articole recente

admin Written by:

Comments are closed.