Primării de top din Vrancea- Fitioneşti:VIDEO!!! „Având civilizaţie, ne putem declara şi noi comună europeană”

Reţeaua de canalizare, preluarea apelor pluviale, menajere şi uzate şi staţia de epurare fac parte din cea mai importantă investiţie a Fitioneştiului u odată finalizată, lucrarea va deservi şi vecinilor de la Moviliţa u o veche şcoală simbol se transformă într-un cămin cultural modern u blocul ANL a făcut fericite 12 familii de tineri, care beneficiază de tot confortul contra unor sume decente

La reţeaua de canalizare din Fitioneşti se lucrează la turaţie maximă, fiind deschise în prezent nu mai puţin de patru fronturi de lucru. Lucrările au presupus obstrucţionarea circulaţiei pe principalul drum din comună, însă primarul Iordache Cazacu spune că vrea să profite de vremea bună pentru a avansa cât mai mult cu lucrările. Lucrările s-au întins în aproape întreaga comună, motiv pentru care, edilul a ţinut să le ceară scuze localnicilor pentru disconfortul creat. “Nicăieri nu se poate ca, până să ai confort, să nu existe şi disconfort!”, spune edilul Iordache Cazacu. fitionesti primar cazacufitionesti canalizare _0637fitionesti canalizare 0632DSC_0639fitionesti canalizareDe proiectul de canalizare vor beneficia, conform estimărilor autorităţilor, 3.000 de locuitori ai comunei Fitioneşti, dar, foarte important, şi vecinii din comuna alăturată, Moviliţa, care se vor putea racorda pe viitor la staţia de epurare achiziţionată prin acest proiect. Staţia de epurare este prevăzută să deservească unui număr de 12.000 locuitori, cu o capacitate de prelucrare de 800 m.c./h.“Este obiectivul de cea mai mare anvergură, având şi valoarea cea mai mare de aproximativ 4,5 milioane euro. Investiţia se numeşte «Reţele canalizare, preluarea apelor pluviale, menajere şi uzate, staţie de epurare comuna Fitioneşti- judeţul Vrancea». Are o lungime de aproximativ 17 km şi este prevăzută cu staţie de epurare proprie. Este singura lucrare de acest fel din judeţul Vrancea în regim propriu făcută prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Civilizaţia, chiar şi într-o comună, înseamnă, apă canal, drumuri, şcoli. Avându-le pe acestea, putem spune că avem civilizaţie şi, având civilizaţie, ne putem declara şi noi comună europeană”, spune primarul Iordache Cazacu. Şi Primăria şi Consiliul Local de la Moviliţa şi-au dat girul pentru a beneficia de acest proiect. Primarul Cazacu mai spune că, la finalizarea lucrărilor care presupun săpături şi executarea de şanţuri, în comună se va implementa un proiect de asfaltare a principalelor drumuri. Deja drumul judeţean 205 J se află într-un proiect de reabilitare şi modernizare.

Un vot recent dat de şase consilieri locali poate suspenda lucrările

După modificare cotei de TVA de la 24% la 20%, pe ordinea de zi a Consiliului Local, primarul de la Fitioneşti a introdus un proiect de hotărăre care viza tocmai această modificare la partea de finanţare a proiectului de canalizare. “Trebuia făcută în mod formal actualizarea indicatorilor tehnico-economici în urma reducerii TVA la 20%. Am chemat consilierii într-o şedinţă ordinară şi două de îndată. S-au împotrivit cu îndărătnicie la acest obiectiv pentru blocarea lucrărilor”, a declarat primarul care i-a nominalizat pe cei şase consilieri PNL ca fiind cei care au votat împotriva proiectului de HCL. “Rog pe această cale pe cei şase consilieri locali (n.r.- nominalizaţi în parte fiecare) ca în ultimul ceas să-şi revină şi să vină să dea drumul acestui proiect pentru că altfel constructorul va fi nevoit să sisteze lucrările iar toate penalităţile, pentru că noi avem un grafic şi orice întârziere costă, le vor suporta ei, din buzunar, pentru că bugetul local nu le va suporta niciodată”, este apelul făcut de primarul Iordache Cazacu.

O veche şcoală simbol se transformă în cămin cultural
fitionesti camin cultural colajcamin cultural  (9)camin cultural  (8)camin cultural  (6)camin cultural  (5)camin cultural  (4)
Reabilitarea şi modernizarea căminului cultural este un proiect cifrat la 400.000 euro

Reabilitarea, modernizarea şi dotarea căminului cultural din Fitioneşti este un alt proiect important le comunei. După cum spune primarul Iordache Cazacu, clădirea este un simbol al comunei, după ce mulţi dintre cei mai în vârstă şi-au format educaţia în vechea şcoală. “Acest obiectiv este finanţat prin fonduri nerambursabile, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI) subordonată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP). După numeroase demersuri făcute la toate forurile statului, începând cu MDRAP şi continuând cu tot felul de variante de fonduri europene pentru reabilitarea acestui important cămin cultural, am reuşit să obţinem în final finanţarea. Aceasta este asigurată de CNI, iar în acest proiect a fost implicat şi prietenul meu, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea care mi-a spus:«Încearcă şi acolo!» Am încercat şi uitaţi că am avut succes. Valoarea acestei investiţii este de aproximativ 400.000 euro fără TVA»”, a declarat primarul Iordache Cazacu. Edilul din Fitioneşti a explicat că localul aparţine unei foste şcoli, care are mai bine de 100 de ani vechime, iar reabilitarea a presupus, înaintea altor lucrări, ridicarea nivelului cu circa 90 cm faţă de cota 0, cea considerată ca fiind a drumului judeţean DJ 205 J. “La fiecare ploaie, fiind mai jos, toată apa ne intra în căminul cultural”, a explicat primarul. Lucrările au continuat apoi la infrastructura de rezistenţă, incluzând fundaţia, armătura, consolidarea pereţilor cu plasă prinsă în cleşti, recompartimentarea, astereala schimbată în totalitate. Urmează, după cum au explicat autorităţile locale, finalizarea lucrărilor de exterior, montarea acoperişului şi finalizarea interioarelor, după care mobilarea şi darea în folosinţă. “Vreau să fac o lucrare care să o prindă şi nepoţii nepoţilor mei”, spune primarul. Lucrările au început în noiembrie 2015 şi trebuie finalizate în aprilie 2017. “Eu mă rog ca lucrările să fie terminate la timp. Altfel, constructorul va avea o mare problemă cu mine. Toate penalităţile de întârziere vor fi suportate de acesta”, a declarat edilul din Fitioneşti. Acesta a adăugat că a aplicat această metodă la toate cele 11 proiecte de investiţii importante pe care le-a avut în mandatul său până în prezent. “Acolo unde nu mi-a convenit am spus Stop lucrării şi am căutat să găsim cea mai bună soluţie pentru că noi nu o să avem bani şi mâine să investim în aceeaşi lucrare, aşa cum se fac în alte localităţi”, mai spune primarul Cazacu. Dacă vor fi bani, primarul intenţionează să deruleze un proiect similar, pentru un asezământ cultural şi în satul Ghimiceşti.

«Ce, mă, îţi trebuie bloc ANL în fundătura aia?»

fitionesti bloc
Blocul ANL găzduieşte 12 familii de tineri care nu au avut posibilitatea de a-şi ridica propria casă

Blocul ANL de la Fitioneşti a fost ridicat după ce primarul a susţinut în mod repetat necesitatea şi importanţ construirii lui. “Sunt şi aici familii tinere, care din lipsa posibilităţilor stau alături de părinţi, poate că 7-8 într-o cameră. La 21 de ani nu ai posibilitatea financiară de a construi singur o casă”, a motivat primarul Cazacu necesitatea derulării acestui proiect.fitionesti bloc  (5)fitionesti bloc  (4)fitionesti bloc  (2)fitionesti bloc  (1) Demersurile au început în anul 2009, iar proiectul s-a concretizat după multe insistenţe. “Unul dintre directorii de la Agenţie m-a întrebat «Ce, mă, îţi trebuie bloc ANL în fundătura aia?» Şi răspunsul meu a fost «Da, îmi trebuie bloc ANL în fundătura aia! Că şi în fundătura aia trăiesc cetăţeni ai României care plătesc taxe şi impozite»”, a povestit primarul o parte dintre păţăniile privitoare la blocul cu pricina. Chiria în acest bloc este de circa 97 lei lunar, la care se adaugă plata utilităţilor. Din spusele primarului, cuantumul chiriei reprezintă avansul pe care aceste familii îl plătesc în eventualitatea în care optează pentru cumpărarea acestei locuinţe. Blocul este dotat cu centrală termică proprie care asigură non-stop atât apă caldă cât şi căldură în perioada rece. Preţul unui astfel de apartament a costat autoritatea locală circa 16.000 euro, la 78,5 metri pătraţi. Pentru perioada imediat următoare, primarul spune că se vor amenaja în faţa blocului atât o zonă de parcare cât şi un parc de joacă. Locaţia ANL ar putea găzdui în viitorul apropiat şi un poliţist repartizat recent la postul din localitate dar şi cadre didactice care ar dori să nu mai facă naveta în localitatea de domiciliu. Ca şi în cazul căminului, edilul spune că, dacă programul ANL va continua, va depune cu siguranţă un nou proiect pentru că mai sunt în jur de 20 de cereri de locuinţe la nivelul întregii comune din partea locuitorilor. (Maria BRATU)

Primării de top din Vrancea

Stradă, şcoală, apă curentă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, iată infrastructura minimă la care trebuie să aibă acces cetăţenii din mediul rural pentru a simţi că trăiesc într-o ţară cu adevărat europeană. Chiar dacă banii pentru investiţii sunt cel mai mare of al primarilor din judeţul nostru, există prim gospodari care au reuşit să schimbe în bine faţa localităţilor chiar şi cu mai puţin sprijin din partea statului. Şi cu ajutorul acestora, Vrancea se mişcă.

Stimaţi primari,

Aveţi ceva de spus şi mai ales de arătat comunităţii pe care o reprezentaţi? Ziarul de Vrancea vă stă la dispoziţie pentru a vă face cunoscute realizările, dacă aveţi aşa ceva. Pentru că investiţiile şi proiectele comunitare care nu sunt promovate, arătate şi mai ales explicate, nu există!
Şi mai există oare primari care să nu dea socoteală alegătorilor la final de mandat?

Articole recente

admin Written by:

Comments are closed.