Viața satului

Foto | Ce pregătesc legumicultorii vrânceni pentru masa tradiţională de Paşti

Janine VADISLAV
13 apr 2023 4299 vizualizări

Producătorii din bazinul legumicol Bătineşti - Garoafa - Răduleşti - Bilieşti - Suraia - Gologanu asigură cea mai mare cantitate de trufandale pe piaţa vrânceană. Localităţile sunt pline de solarii în care cresc tot felul de bunătăţi, care vor ajunge de Paşti pe mesele vrâncenilor şi nu numai. Deja legumicultorii vrânceni au făcut safteaua la zarzavaturile proaspete fără de care mâncarea noastră tradiţională parcă n-are gust. Cele mai căutate sunt ridichile, salata, spanacul, usturoiul, ceapa, dar şi pătrunjelul verde, leuşteanul, loboda şi mărarul, atunci culese din grădină. Producătorii spun că preţul este unul bunişor, acelaşi de câţiva ani buni, deşi costul vieţii a crescut mult. O parte din banii câştigaţi vor fi investiţi în celelalte lucrări legumicole de peste an.

Pieţele sunt pline deja cu legume şi zarzavaturi proaspete. Producătorii vrânceni spun că au avut o iarnă bună, iar rezultatele se văd. Din păcate, cumpărătorii vin cu banii număraţi, iar legumele şi zarzavaturile sunt mai puţine în coş - cantitativ - decât în alţi ani. Relu Bivolaru face legumicultură în comuna Gologanu de peste 25 de ani. Lucrează singur în solariile care-i  umplu curtea şi grădina. Ocazional, îl mai ajută şi mama sa, dar baza e în el. Îi place meseria pe care au făcut-o şi părinţii lui, pe care a preluat-o din mers. Dar, spune Relu - pe care l-am găsit în piaţă - de ceva timp cu un ochi râde şi cu unul plânge.

- Se caută produsele? întreb

„Foarte prost merge vânzarea...

- Deşi se apropie Paştele. 

Deşi se apropie Paştele, preţurile sunt mici, zicem noi”  

- E vreo schimbare faţă de anul trecut? întreb

„În rău da, în bine, nu... Nu sunt bani, sunt foarte multe facturi de achitat, foarte multe supermarcketuri cu marfă de import”, spune Relu Bivolaru, din comuna Gologanu.

Legumicultorii se tem că nici de Paşti nu vor avea vânzări mai bune.

„Verdeţurile sunt la un leu, salata 2 lei, ceapa verde 1 leu, spanacul 5 lei şi totuşi nu se vinde aproape deloc. Aruncăm marfa!

În piaţa din Focşani l-am găsit şi pe domnul Gigel, cum i se spune legumicultorului din comuna Bilieşti. Toată lumea îl cunoaşte, mai ales că îi place să glumească, să râdă, iar marfa lui e super! Din respect pentru clienţi vine în piaţă la 6:30. Cei care îl cunosc spun că poţi să-ţi potriveşti ceasul după el.

- Aveţi vânzare? întreb

Mulţumesc lui Dumnezeu!” 

- Preţul cum este anul acesta, mai mare decât cel de anul trecut? 

Nu prea, cam tot aşa, dar asta e, mergem înainte”, spune domnul Gigel. 

- Cum daţi verzăturile? întreb

1 leu verdeaţa, ceapa 1 leu, usturoiul 1,5 lei, ridichea 2 lei, 1,50 loboda. Cu inimă bună le dau.

Domnul Gigel spune ca n-au mai crescut preţurile de 20 de ani. A încercat  să vândă şi la supermarket, dar s-a lovit de un refuz.

La supermarket n-avem intrare... Cine, unul ca mine?

Acasă are 10 solarii, în care lucrează doar el şi soţia, de multe ori şi 20 de ore pe zi. Dacă apucă să doarmă 5 ore pe noapte, dar aşa-i în campanie, dacă vrei să faci ceva, dormi puţin şi munceşti mult.

Stau de vorbă cu un cumpărător fidel. - Cum vi se par preţurile in piaţă, astăzi.

Perfect, produsele sunt ieftine”

- Veniţi des la piaţă?

În fiecare zi. Numai de la omu ăsta cumpăr.  Are marfă mai bună, da, mereu proaspătă”, spune cumpărătorul.

După programul de piaţă, i-am căutat pe cei doi legumicultori acasă, curioşi să vedem unde şi cum lucrează.

Relu Bivolaru, din Gologanu, e printre legumele şi zarzavaturile lui. N-are timp de odihnă, mâine merge din nou la piaţă.

Înainte de Paşti, ce se cere în mod deosebit? întreb

În general, verdeţurile astea...

- Preţul e bun?

Nu prea e bun, dar asta este!”

- Se poate trăi?

„Să zicem, că da!”

Ca să scoată trufandale pe piaţă, munca începe din toamna anului trecut, când îngraşă pământul cu gunoi de grajd. Relu spune că e multă muncă şi-i foarte migăloasă.

- Ce scoateţi de Paşti pe piaţă? întreb

Tot ce trebuie,  verdeţuri, mărar, pătrunjel, leuştean, ceapă verde, usturoi verde, spanac, salată”.

Relu spune că acum este cea mai bună perioada pentru valorificarea legumelor şi zarzavaturilor, iar pentru a putea supravieţui înfiinţează cât mai multe culturi, calitatea fiind grija lui cea mare. Dacă nu ai calitate, clienţii te ocolesc.  Acum trage tare căci se apropie cea mai buna perioadă a anului când vânzările merg bine.

Săptămâna Mare, atunci este cea mai bună perioadă, normal. Începând de miercuri, joi, vineri, sâmbătă, atunci e cea mai bună perioadă a anului. Dar preţurile sunt mici, au rămas aşa, neschimbate, de ani de zile...” 

- De ce credeţi că se produce acest fenomen?

Nu sunt bani, omul nu ştie unde plătească întâi, facturi la gaze, apă, la lumină, sau să meargă la piaţă? Merge şi la piaţă, dar cumpără mai puţin.

La domnul Gigel, acasă, e zarvă mare. Acum e „bătaia peştelui” în piaţă, ai marfă bună, de calitate, şi preţul e pe măsură. Deşi  e greu, spune că mai uşoară i se pare treaba în grădină, decât în piaţă, unde lucrezi cu omul.

„Dar  dacă nu ajungi la piaţă, degeaba munceşti în grădină...

- Vă bazaţi pe o vânzare bună acum, de Paşti?

Da, mulţumesc lui Dumnezeu, marfa lui Dom. Gigel este naturală, proaspătă, arătoasă şi preţul este pentru toate buzunarele.  Producătorul trebuie să pună suflet în ceea ce face, să fie cinstit cu clientul, că dacă respectă clientul, se respectă pe sine”.

- Munca, cum e? întreb

Zi lumină! Da ne şi place, spun drept. Ne culcăm din grădină şi ne trezim în grădină”.

Şi-l cred când face aşa declaraţie în care simt mulţumirea lucrului bine făcut. Câmpul verde de jur împrejur, solariile cu salată, lobodă, leuştean, ştevie, câmpul de pătrunjel. de ceapă şi usturoi verde, te îmbie pur şi simplu să te apuci de treabă sau, să cumperi din grădina domnului Gigel. Numai că, nu poate oricine să fie grădinar foarte bun, asta înseamnă ani mulţi de muncă, adică trebuie să exersezi căci - vorba românului înţelept - are Chira socoteală...  Din păcate însă - vânzări bune sunt doar la Paşti şi la Crăciun, iar cu o „floare” nu se face primăvară. De multe ori legumicultorii sunt nevoiţi să arunce marfa care nu se vinde, iar asta însemnă păcat mare. Cu gândul la vremurile bune care ar putea veni vă urez tuturor Sărbători Pascale fericite, în special truditorilor care  muncesc să ne fie nouă bine.( Janine VADISLAV )


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.