Ultima oră

Primarul din Reghiu stă în funcție deși Curtea Constituțională a decis că și primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatele

Mihai Boicu
30 oct 2018 2227 vizualizări

 Curtea Constituțională și Înalta Curte de Casație și Justiție au decis că și primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatele.Cu toate acestea, decizia de încetare a mandatului primarului din Reghiu a fost emisă la peste un an de la condamnare, după ce s-a început cercetarea pentru abuz în serviciu a prefectului și a secretarului comunei.Ordinul de încetare a mandatului a fost suspendat luni de judecători, iar Răduță Macovei își păstrează deocamdată funcția de primar

Cazul primarului din Reghiu, condamnat la doi  ani de închisoare, cu suspendarea executarea pedepsei, ar fi trebuit să fie unul clar. Cu toate acestea, edilul rămâne în funcție deocamdată, deoarece ordinul prefectului de încetare a mandatului a fost suspendat de Tribunalul Vrancea până la judecarea pe fond a cauzei. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel Galați. În anii anteriori, au existat interpretări ale legii în cazul primarilor cărora li s-a suspendat executarea pedepsei, însă Înalta Curtea de Casație și Justiție și apoi Curtea Constituțională au spus că toți primarii care au primit condamnări privative de libertate își pierd mandatele, indiferent dacă merg la închisoare sau li s-a suspendat pedeapsa. Judecătorii ÎCCJ au arătat în Decizia 18 din 8 iunie 2015 că Legea 393/2004, privind statul aleșilor locali, nu face distincție între pedepsele privative de libertate în privinţa cărora s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi pedepsele a căror executare nu a fost suspendată, iar o atare distincţie nu are temei legal. În anul 2016, Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituțională o propunere legislativă de modificare a Legii 393/2004, prin care aleșii condamnați nu își pierd mandatele. Judecătorii au admis atunci contestația formulat de președintele Klaus Iohannis. ”Excluderea de sub incidența legii, deci de la sancțiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată echivalează în drept cu un privilegiu creat acestora și, implicit, lipsește de efecte juridice o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare. Opțiunea legiuitorului este cu atât mai discutabilă cu cât aceasta vizează persoane care ocupă funcții reprezentative în stat și care exercită prerogative de putere reală, persoane ale căror fapte de natură penală produc consecințe grave asupra bunei funcționări a autorităților publice, asupra actului decizional care privește interesul general al societății și, nu în ultimul rând, asupra încrederii cetățenilor în autoritatea și prestigiul instituțiilor statului”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Prefectul și secretarul din Reghiu, cercetați pentru abuz în serviciu

Primarul din Reghiu a fost condamnat la doi ani de închisoare de Judecătoria Focșani, iar pedeapsa a rămas definitivă prin sentința Curții de Apel Galați din iunie 2017. Judecătorii au decis să îi suspende pedeapsa aplicată lui Răduță Macovei, iar termenul de încercare să fie de patru ani. În ciuda deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constituționale, primarului nu i s-a întâmplat nimic deoarece secretarul comunei a considerat că încetarea mandatului se aplică doar dacă se revocă măsura suspendării executării pedepsei. De menționat că în iulie 2017, atât prefectul Sorin Hornea, cât și consilierii PNL din Reghiu i-au cerut secretarului Marius Mușat să analizeze cazul. Cum nu s-a întâmplat nimic, liberalul Neculai Nemuț a făcut plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, care a fost clasată pe motiv că fapta nu a fost comisă cu vinovăția prevăzut de lege. Neculai Nemuț s-a adresat ulterior Judecătoriei Focșani. Magistrații Judecătoriei au decis admiterea plângerii pe 13 iunie, desființarea ordonanței de clasare  și trimiterea cauzei procurorului în vederea completării urmăririi  penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu și continuarea urmării penale față de Marius Mușat și Sorin Hornea, ”despre care există indicii rezonabile că au săvârșit fapta”. După aceea, liberalii din Reghiu au sesizat și Guvernul și Agenția Națională de Integritate cu privire la caz. În acest context, pe 4 octombrie secretarul din Reghiu a întocmit referatul care a stat la baza emiterii ordinului prefectului Sorin Hornea de încetare a mandatului, emis pe 10 octombrie. Dacă acesta va rămâne suspendat până la soluționarea pe fond a cauzei nu este exclus că Răduță Macovei să își ducă la bun sfârșit mandatul de primar.

Fostul primar PNL din Homocea a fost suspendat din funcție

În Vrancea au mai fost cazuri cu primari condamnați penal, însă ele au fost tratate diferit. În ianuarie 2016, primarul comunei Homocea, liberalul Neculai Ionescu a fost suspendat din funcție de fostul prefect Nicușor Halici, după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei. Este adevărat că în cazul acestuia secretarul comunei a făcut imediat un raport care a fost trimis Prefecturii. Și Neculai Ionescu a revenit în funcție după ce ordinul prefectului a fost suspendat de magistrații Tribunalului Vrancea până la judecarea pe fond a cauzei. Dosarul a rămas, practic, fără obiect, după ce primarul nu a mai fost reales în funcție la alegerile locale din anul 2016. În schimb, primarul PSD din Străoane nu a pățit nimic, deși a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în anul 2014, în dosarul ”mită la bac”. Secretarul comunei nu a făcut niciun raport, iar Vasile Zbîrciog a rămas liniștit în funcție până la ora actuală, după ce a câștigat alegerile din 2016. (Mihai BOICU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.