Ultima oră

Metoda „accidentul”: Tot ce trebuie să știi pentru a nu deveni victima acestui tip de înșelăciune

Ziarul de Vrancea
21 ian 2020 1777 vizualizări
Recomandările IPJ Vrancea pentru prevenirea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune. Credit foto:  Sursa de Vest SdV
Recomandările IPJ Vrancea pentru prevenirea săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune. Credit foto: Sursa de Vest SdV

De cele mai multe ori, oamenii sunt foarte creduli şi întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unor semeni. Împreună, printr-o informare corectă să spunem “STOP” acestor genuri de infracţiuni.

         Astfel, autorii apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub falsă identitate, (de exemplu: pretind a fi avocati sau chiar un membru al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

        Pentru reuşita infracţională, mai este doar un pas, respectiv ca victima să depună sumele de bani solicitate într-un cont pe numele unei persoane menţionate de autor, sau să înmâneze direct banii unor terțe persoane.

        Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

          Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), astfel încât ei câştigă încrederea victimei şi o conving că cele relatate sunt reale.

112 - un apel telefonic pentru siguranţa ta

          Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii vrânceni recomandă cetăţenilor să nu trimită, sau să înmâneze sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste „poveşti” cu caracter emoţionant.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?       

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi : traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

  1.  depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv

  2.  înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR ESTE ABSOLUT NECESAR:

Buletinul de presă Nr.17 din 21 ianuarie 2020, transmis de IPJ Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.