Ultima oră

VIDEO!!! Vrancea prinsă în „pantaloni scurţi” de venirea iernii

Aurelian Ivan
20 nov 2013 2175 vizualizări
Iarna bate la uşă, iar autorităţile regionale n-au reuşit nici până acum să semneze contractul de deszăpezire pentru drumurile naţionale care traversează Vrancea. CNADR-ul promovează „dictatura tăcerii” în acest context, adică fără informaţii.Guvernul susţine că vrea să elimine situaţiile din anii trecuţi când firmele milionarilor asfaltului trimiteau utilaje să se plimbe pe drumurile naţionale şi taxau statul la distanţa parcursă

Judeţul Vrancea va fi „închis” la prima zăpadă. Şi asta pentru că nu există un contract cu o firmă pentru deszăpezire. Iar Vrancea se află printre judeţele cu cea mai lungă reţea de drumuri naţionale, peste 500 de kilometri. Secţia de Drumuri Naţionale Vrancea are la dispoziţie doar 6 utilaje proprii, în condiţiile în care este nevoie de 53 de maşini pentru întreaga reţea de peste 500 de km de drumuri naţionale. Valoarea contractului pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor naţionale din Vrancea este de 5,8 milioane de lei, dar până astăzi nu s-a prezentat nicio firmă la licitaţia anunţată. Motivele pot fi de bănuit. Începând cu acest an se doreşte ca lucrările de deszăpezire să fie plătite la oră şi la utilaj, nu la suprafaţa de drum curăţată, ca pană acum. Guvernul susţine că vrea să elimine astfel situaţiile din anii trecuţi când firmele trimiteau utilaje să se plimbe pe drumurile naţionale şi taxau la distanţa parcursă. În plus, statul nu vrea să mai plătească aceste firme şi pentru perioada în care utilajele stau în garaje şi aşteaptă să cadă zăpada. Dar pentru drumurile naţionale care traversează judeţul Vrancea nu s-a găsit, încă, nicio firmă doritoare să le deszăpezească în iarna ce bate la uşă.
 

Milionarii deszăpezirii
 

Oficialii din CNADNR estimează că vor cheltui în această iarnă aproape 172 de milioane de euro pentru deszăpezirea ţării, aşa că sigur se vor găsi firme care să ia banii. Costul mediu cu deszăpezirea unui kilometru de autostradă sau drum naţional în România a crescut în ultimii patru ani de la un preţ de 1.180 euro per kilometru în 2009, la 5.370 euro în 2013, potrivit unei analize realizate de gandul.info zilele trecute. Practic, avem cel mai mare preţ pentru deszăpezirea unui kilometru de asfalt din toată Europa, fapt care generează suspiciunea că banii se scurg în anumite buzunare, în condiţiile în care ştim cu toţii cum se circulă iarna pe şoselele noastre. România plăteşte aproape 5.300 de euro pentru deszăpezire pe kilometru, în timp ce în Finlanda sau Islanda, preţul nu depăşeşte 1.200 de euro. În ultimii ani, firma milionarului băcăuan Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, s-a ocupat de curăţarea drumurilor naţionale din Vrancea. Însă regele asfaltului a renunţat la mare parte din activităţile care l-au consacrat, a concediat în jur de 1.000 de angajaţi şi a vândut parte din maşinile şi utilajele pe care le folosea la lucrările de construcţii şi de deszăpezire. În afacerea deszăpezirii joacă un alt milionar moldovean, Costel Căşuneanu, patronul PA&CO International Bacău, rivalul lui Umbrărescu, cel care şi-a tras 5 milioane de euro din „prăjitura” deszăpezirii anul trecut. Iernile trecute, spre exemplu, zeci de drumuri naţionale au fost blocate zile bune din cauza zăpezilor. Dacă se va dori să se facă ordine în afacerile cu zăpadă, rămane de văzut.
 

Prefectul zice că nu a licitat nimeni. Deocamdată
 

Vrancea este judeţul cu cea mai mare reţea de drumuri naţionale din ţară, circa 514 km, iar Secţia de Drumuri Naţionale are doar 8 utilaje, dintre care două sunt nefuncţionale. Judeţul nostru este subordonat Regionalei de Drumuri de la Iaşi, iar contractul de deszăpezire trebuie să se încheie acolo. “La nivelul Drumurilor Naţionale pană la această dată nu există un titular de contract de deszăpezire, deşi s-a scos în mai multe randuri la licitaţie activitatea de deszăpezire. Pană la această dată nu s-a prezentat nicio firmă. E clar că o să avem o problemă în această iarnă. Am solicitat în mai multe randuri Companiei Naţionale de Drumuri şi Autostrăzi, la Ministerul Marilor Proiecte, cat şi Ministerului de Interne şi primului-ministru să găsim o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme”, ne-a spus Cătălin Kanty Popescu, prefectul judeţului.
 

„Dictatura” CNADR pe subiectul “Vrancea”
 

Oficialii CNADR nu au vrut să comenteze situaţia şi nici nu au acceptat că şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Focşani să dea vreun interviu despre acest subiect. Interdicţia de a discuta despre această problemă demonstrează o mentalitate „comunistă” a celor de la CNADR în care gunoiul trebuie ascuns sub „preş”. Probabil că trebuie să se vadă doar „copacii” frumos văruiţi şi realizările mai marilor instituţiei. Situaţia este cu atat mai gravă cu cat cele şase utilaje pe care le au la dispoziţie drumarii vranceni n-ar putea curăţa de zăpadă decât maxim 10% din reţeaua de drumuri naţionale. Drumarii se vor folosi şi de parazăpezi însă doar pe o distanţă de circa 14 km. Autorităţile speră să găsească o soluţie cât mai repede pentru a nu-i prinde zăpada nepregătiţi. Şoferii condamnă situaţia, în contextul în care sunt contributorii principali pentru întreţinerea drumurilor publice. „E gravă treaba! Putem să plecăm cu 20 de persoane în maşină şi să le omoram pe drum. Nu se poate, noi plătim rovinetă şi taxe şi drumuri neasfaltate”, ne-a spus unul din şoferii care ciruculă pe drumurile interjudeţene. „Dacă la timpul ăsta nu au încheiat un contract, ce să credem? Ne-au lăsat fără cuvinte. Maine, poimaine aşteptăm să ningă şi nu avem utilaje pentru deszăpezire. Sperăm la o iarnă mai uşoară. Aşa-i în ţara noastră se lasă totul pe ultima sută de metri”, a comentat un alt conducător auto. Rămane aşadar să testăm şi în acest sezon rece celebra zicere politică „Iarna nu-i ca vara!”. (Aurelian IVAN)
Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea un material video despre acest subiect.

Ghiciţi care „vinde” zăpada pe bani grei CJ-ului

Nu există firmă mai bună în ţara noastră la deszăpezirea drumurilor judeţului decat Sotirex SRL Bacău, societate moşită de deputatul PSD de Adjud, Victor Roman. Societatea a caştigat al şaptelea contract la rand cu Consiliul Judeţean Vrancea pentru a curăţa şoselele pe care le administrează instituţia condusă de Marian Oprişan. Valoarea contractului de deszăpezire pentru iarna 2013 – 2014 se ridică la 3.903.911 lei, fără TVA, în condiţiile în care suma estimată era de 3.901.198 lei, fără TVA. La licitaţie s-a mai înscris o firmă, însă Sotirex a oferit preţul cel mai scăzut. Vrancea are o reţea de drumuri judeţene cu o lungime de 595,167 km, pe care caştigătorul contractului de deszăpezire promite că va interveni cu 47 de utilaje.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.