Ultima oră

CUTREMUR puternic în zona VRANCEA

Ziarul de Vrancea
14 oct 2013 3118 vizualizări
Un cutremur a avut loc în zona Vrancea, ieri seară. Un cutremur a avut loc în zona Vrancea, marţi seară. Seismul a avut loc la ora 22:33, la o adâncime de 136 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului.

 

 

 

 

 

Un cutremur a avut loc în zona Vrancea, marţi seară. Seismul a avut loc la ora 22:33, la o adâncime de 136 de kilometri, potrivit Institutului Naţional de Fizica Pământului.

Seismograf

Seismograf-Foto:romaniatv.net

Un seism cu magnitudinea 4,7 a avut loc, marţi seară, la ora 22:33, în zona Vrancea. Cutremurul a fost resimţit şi în Bucureşti.

Directorul ştiinţific al INFP, Mircea Radulian, aflat în studioul România TV, a explicat că este un seism de adâncime şi că va fi urmat de replici.

Citeşte şi Radulian: Cutremurul de marţi este legat de cel de pe 6 octombrie. Este un şoc dublu

Iniţial, seismul a fost anunţat ca având o magnitudine de 4,9 pe scara Richter.

Mai multe cutremure având magnitudini de cel puţin 3 grade s-au produs în ultimele 10 zile în zona seismică Vrancea.

Două cutremure având magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-au succedat sâmbătă, la 23.37, şi duminică la 00.23, în zona Vrancea, respectiv Vrancea - Buzău.

Un alt cutremur, de 3,5 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, la 11.58, în zona Vrancea.

VEZI ŞI Ce trebuie să facă oamenii în caz de cutremur. Vezi ghidul de măsuri

Pe 6 octombrie, aceeaşi zonă seismică a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova. VEZI AICI CUTREMUR puternic în Vrancea. Cel mai mare seism din ultimii opt ani

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).


www.romaniatv.net

 

Cutremur de adancime in Vrancea

cu magnitudinea de 4.9 grade Richter.

Cutremurul a fost resimtit si in Bucuresti/

Mircea Radulian: Nua  fost o replica ci un cutremur.

Ne asteptam la replici mai mici

 

 

Epicentrul cutremurului

Foto: Hotnews

 Marti la orele 22:33  a avut loc un cutremur in Vrancea de 4,9 grade Richter (4,7 grade potrivit infp.ro), potrivit emsg-csem.org.

Cutremurul a avut loc la o distanta de 51 de km de Focsani si 140 de km de Capitala.

Seismologul Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), a declarat la Romania TV ca nu a  fost vorba de o replica cutremurului precedent ci chiar de un cutremur si ce ne putem astepta la replici de mica intensitate in perioada imediat urmatoare.

In urma cu o saptamana, aceeasi zona seismica a fost afectata de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simtit si la Bucuresti, dar si in nordul Bulgariei si in Republica Moldova.

Anul acesta, in zona Vrancea s-au mai produs sase cutremure cu magnitudinea de cel putin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) si 6 martie (4,2 grade).

 

www.HotNews.ro

 

 

 

CUTREMUR de 4,7 grade pe scara Richter în Vrancea.

Seismologul Mircea Radulian:

"Este legat de cel din 6 octombrie"

  

Un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade a avut loc în noaptea de marți spre miercuri, la ora 22.33, epicentrul seismului fiind în zona Vrancea. Activitatea plăcilor tectonice din zona Vrancea a înregistrat, în ultimele luni, o creștere a intensității. Numai în ultimele șapte zile, au fost înregistrate cinci cutremure cu intensități de la 2,7 grade până la 5,5 grade pe scara Richter.


Un nou seism a fost înregistrat marți noapte în zona Vrancea

Seismul s-a produs la o adâncime de 136 de kilometri şi a fost resimțit în Moldova şi Muntenia, inclusiv la Bucureşti.

Mircea Radulian, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat că seismul de azi-noapte are legătură cu cel din data de 6 octombrie, dar că nu este o replică a cutremurului respectiv.

"Este legat de cel care a avut loc pe 6 octombrie. S-au produs în aceeaşi zonă, avem de-a face cu un aşa numit şoc dublu. Au mai fost cazuri când în Vrancea apar la intervale scurte, de câteva zile, cutremure asemănătoare ca magnitudine, în jur de 5. Este bine, este o caracteristică a zonei Vrancea. În 1990, au fost două cutremure în interval de 12 ore, unul de 6,9, unul de 6,4. În cazul ăsta nu putem vorbi de replică. Eu zic că este bine. Am mai spus de multe ori: în ultimii ani, dacă luăm 2012, 2013, activitatea în Vrancea a fost destul de slabă. Nu au fost cutremure suficiente de multe, mai mari. Au fost cutremure mici, cum sunt de obicei. Dar cutremure peste 4 nu au fost prea multe. Anul ăsta au fost vreo 7 cutremure", a explicat Mircea Radulian, la postul România TV. 

Pagină web blocată

"Din cauza volumului ridicat de trafic, pagina www.infp.ro nu poate fi vizualizată decât în modul simplificat. Pagina cu funcţionalitate completă va redevni disponibilă odată ce traficul va reveni la normal", a informat site-ul Institutului Național pentru Fizica Pământului, care nu a putut fi accesat minute bune după producerea cutremurului, din cauza numărului mare de utilizatori care vroiau să acceseze pagina web.

În urmă cu o săptămână, un alt cutremur puternic, cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, a zguduit România, fiind resimțit și în Capitală, în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Iar de la începutul anului și până în prezent, șase cutremure cu magnitudinea de peste 4 grade pe scara Richter s-au produs în zona Vrancea:

  • 11 august - 4,5 grade
  • 28 iulie - 4 grade
  • 12 iulie 4,1 grade
  • 20 iunie 4,2 grade
  • 21 aprilie 4,2 grade
  • 6 martie 4,2 grade.

Misterul de la Galați

Pe de altă parte, 300 de seisme de suprafață, cu o intensitate mai mică, s-au produs în ultima lună în zona Izvoarele, din județul Galați. Cele mai recente concluzii ale specialiștii susțin că aceste mișcări tectonice au fost determinate de exploatările petroliere din zonă și de solul nisipos pe care a fost construită localitatea. 

Cel mai recent seism din județul Galați s-a produs tot în noaptea de marți spre miercuri, la ora 23,41. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 5 kilometri și a avut o intensitate de 2,8 grade.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Zorro, acum 3852 zile, 1 ora, 6 minute, 19 secunde
Asa a fost si in ’41 la marele cutremur.Au fost cutremure succesive de categoria astora pana sa fie ala mare.Studiati statisticile din anul respectiv sa va convingeti!Si chiar s-a simtit ca lumea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.