Ultima oră

Sobor de politicieni la moaştele Sfintei Parascheva

Ziarul de Vrancea
14 oct 2013 2442 vizualizări
Prim-credincioşii intră pe uşa din spate la sărutat racla, în timp ce simpli-credincioşii aşteaptă la cozi şi câte 12 ore

Aglomeraţie mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde peste 10.000 de persoane participă la slujba de Sfânta Parascheva, iar alţi 25.000 de pelerini îşi aşteaptă rândul pentru a ajunge la moaştele Cuvioasei Parascheva. La Sfânta Liturghie participă şi premierul Victor Ponta, alături de Varujan Vosganian, primarul Iaşiului, George Nichita, preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei şi Elena Udrea. Totodată, şi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, participă la ceremonia religioasă, însă, aşa cum a anunţat anterior, a rămas în mulţime, alături de colegii săi, Norica Nicolai şi Mircea Diaconu.

 

Foto:gandul.info


Pe de altă parte, Patriarhul BOR, Preafericitul Părinte Daniel, se află în cursul dimineţii la Catedrala din oraşul Voluntari, unde este prezent şi primarul Costel Pandele.

În acest weekend, la pelerinajul de la Iaşi a participat şi vicepremierul Liviu Dragnea, unde s-a închinat la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, fără a sta însă la coadă.

"M-am rugat pentru cei care au gândit rău cu dosarul ăla şi cu ce au gândit să facă. M-am rugat pentru toţi cei care au avut duşmănie în suflet şi au gândit rău. M-am rugat pentru ţară, recunosc. Pentru că, spre deosebire de anii trecuţi când veneam aici, acum am avut şansa sau neşansa să înţeleg mai multe din ce se întâmplă în ţară. E nevoie de foartă multă unitate şi foarte multă înţelepciune pentru noi toţi. Pentru asta m-am rugat şi pentru noi toţi", a declarat Dragnea, la Iaşi.

LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

În cursul zilei de sâmbătă, ministrul mediului Rovana Plumb a ajutat la pregătirea sarmalelor oferite pelerinilor după Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, precizând că nu a mai făcut sarmale de la Crăciun. După ce a intrat în cantină, Rovana Plumb şi-a pus şorţ şi bonetă, ea lucrând la pregătirea sarmalelor timp de câteva zeci de minute.

"Am venit din spirit de solidaritate. Acum în Iaşi sunt foarte mulţi pelerini şi trebuie ajutaţi, fiecare cu ce putem", a spus ea.

Foto:gandul.info

Sfânta Liturghie a început în jurul orei 9.00, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instuţiei, ca în anii trecuţi, fiind oficiată de zeci de preoţi, în frunte cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. Pe de altă parte, pe străzile din spatele Catedralei Mitopolitane peste 25.000 de pelerini aşteaptă la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Parscheva, jandarmii estimând că lungimea rândului depăşeşte doi kilometri şi jumătate.

Conform reprezentanţilor Jandarmeriei Iaşi, de vineri dimineaţă, când pe esplanada din curtea Mitropoliei a fost scoasă racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Simeon, peste 130.000 de credincioşi au venit să se închine la acestea. De la începutul pelerinajului şi până luni au existat 730 de situaţii în care a fost acordat primul ajutor unor persoane cărora li s-a făcut rău la rând. Mai mult, o femeie, în vârstă de 55 de ani, care venise în pelerinaj de la Ploieşti, a murit după ce a leşinat la coadă, intrând în stop cardio-respirator. Deşi medicii au încercat resuscitarea ei, femeia nu a supravieţuit.

LIVIU CHIRICA / MEDIAFAX FOTO

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.