Ultima oră

Peste 7% dintre romani cred că femeia este proprietatea bărbatului

Ziarul de Vrancea
21 aug 2013 961 vizualizări
De asemenea, circa 6% dintre conaţionali sunt de acord cu ideea că "un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat"

Violenţa în familie este un fenomen îngrijorător, relevă un sondaj INSCOP Research. Astfel, 43,5% dintre români susţin că "de la începutul acestui an (2013), au auzit printre cunoştinţe sau în zona în care locuiesc de situaţii de violenţă în familie", 44,5% nu au auzit de astfel de cazuri în proximitatea lor anul acesta, în timp ce 12% au ales să nu răspundă. Din totalul celor 43,5% care au afirmat că au cunoştinţă de cazuri de violenţă domestică, 65,9% au spus că în cazul despre care au auzit victima era o soţie, 37,9% că victima era un copil, 19,7% un bătrân, 4,4% un soţ. 2,8% au ales răspunsul "altcineva", iar 7,7% nu au ales nicio variantă de răspuns.
Rugaţi să îşi exprime acordul sau dezacordul faţă de o serie de afirmaţii care redau stereotipuri şi expresii curente privind fenomenul violenţei domestice, 30,9% dintre subiecţi sunt de acord că "femeile mai sunt bătute şi din vina lor". 8,1% cred că "bătaia este ruptă din rai", 6,4% că "un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat", iar 7,3% sunt de acord cu afirmaţia "femeia este proprietatea bărbatului".
Peste 75% dintre români (75,7% ) sunt de acord cu ideea că "o femeie bătută poate în orice moment să se despartă de soţul ei". De asemenea, 51,3% cred că violenţa în interiorul familiei este o problemă de interes public. Potrivit cercetării, 15,8% dintre respondenţi consideră că "dacă are copii, o femeie bătută de soţul ei nu poate să se despartă de acesta", 8,5% dintre români cred că violenţa domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% că este întâlnită doar la oamenii needucaţi.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R.A., acum 3922 zile, 11 ore, 37 minute, 51 secunde
"Femeia-instructiuni de folosire" Femeia e o fiinta fragila, se pare, Dotata cu maini,sani si picioare Ce are o gura mereu cartitoare Si-o fire apriga si razbunatoare. Femeia urbana-i citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.