Ultima oră

Cămine culturale modernizate pentru nunţi şi botezuri

Sorin Tudose
8 iul 2013 2531 vizualizări
O cercetare recentă a Direcţiei pentru Cultură relevă faptul că Vrancea are cămine culturale bune şi foarte bune, dar sunt folosite pentru nunţi, botezuri şi alte activităţi “culturale”

Direcţia pentru Cultură Vrancea a derulat anul trecut un proiect de cercetare sociologică privind consumul cultural în judeţul nostru. Reprezentanţii instituţiei au efectuat în luna septembrie un sondaj cu 331 de subiecţi pe Focşani şi 267 pe restul judeţului. La întrebarea care este primul reper cultural la care vă gandiţi prima dată (fie că e vorba de o instituţie, un eveniment, o personalitate etc) şi care reprezintă cel mai bine speficiul localităţii 30,02% dintre respondenţii focşăneni au spus că Teatrul Municipal “Maior Gh. Pastia” este cel mai reprezentativ reper. La nivel urban pe întreg judeţul peste 32% dintre respondenţi au spus că Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este cel mai bun exemplu în acest sens în vreme ce la nivel rural respondenţii au numit biserica în general ca fiind legată cel mai mult de cultură. La întrebarea legată de importanţa culturii în comunitate, cetăţenii au spus că are o importanţă mare, însă au fost şi cateva zeci de persoane care au spus despre cultură că-i lipsită de importanţă. Cei de la Direcţia pentru Cultură i-au mai întrebat pe cetăţeni ce părere au despre căminul cultural din localităţile unde domiciliază, dacă există şi în ce stare se găseşte. Circa 68% din cei intervievaţi spun că au cămine culturale aflate într-o stare de conservare bună şi foarte bună. Cu toate acestea în mediul rural Căminul Cultural serveşte pentru nunţi, botezuri, şedinţe de tot felul şi doar sporadic pentru activităţi culturale autentice. La o altă întrebare din chestionar cetăţenii spun că şi-ar dori ca imobilele de patrimoniu să fie restaurate pentru a fi mai bine puse în valoare, dar nu toţi ar contribui cu o sumă de bani pentru acest lucru. Circa 300 de oameni din cei intervievaţi spun că ar da sub 10 lei pentru restaurarea unui monument în vreme ce doar circa 20 ar da peste 100 lei pentru acest lucru. Într-un ipotetic caz în care un respondentul ar fi proprietarul unui case aflate în zona de protecţie a unui monument istoric acesta mai curand şi-ar impune punctul de vedere în legătură cu modul în care o să arate casa sa decat să îl lase pe arhitect să o încadreze în peisaj. Totodată respondenţii au spus în mare măsură că ar fi necesară introducerea unei discipline opţionale la şcoală care să vizeze cunoaşterea patrimoniului local. Concluziile sondajului au fost prezentate şi Instituţiei Prefectului în speranţa că măcar unele din deficienţele de promovare ale patrimoniului să fie rezolvate. Precizăm că la vremea realizării cercetării, Direcţia pentru Cultură avea un alt director. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
@danb, acum 3943 zile, 22 ore, 37 minute, 44 secunde
Nu chiar toate...cauta pe net ca n-ai timp de biblioteca...
danb, acum 3944 zile, 5 ore, 24 minute, 43 secunde
Fiecare institutie bugetara are tendinta, prin conducere, sa se extinda, sa-si mareasca personalul, sa creeze impresia de indispensabilitate. In acest sens se creeaza false probleme, urgente, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.