Ultima oră

Ce măsuri se pot lua împotriva copiilor infractori

Aurelian Ivan
24 iun 2013 2495 vizualizări
Poliţiştii vă dau cateva sfaturi ca sa nu aveţi probleme în această perioadă cu copiii

Vacanţa de vară înseamnă deplasarea copiilor în zone de agrement, la bunici în mediul rural, petrecerea unei perioade de timp mai mari fără supravegherea părinţilor, circulaţie mai intensă pe drumurile publice, mai multă libertate oferită de părinţi, mai mult timp alocat distracţiei. Acestea pot genera o creştere a numărului de minori victime sau autori ai unor infracţiuni. Socializarea inadecvată pe internet sau alegerea unui anturaj greşit generează posibilitatea adoptării unui comportament deviant, după cum spun oamenii legii. Prin urmare, poliţiştii recomandă tinerilor evitarea cuvintelor jignitoare care pot duce la apariţia violenţei fizice. Pentru rezolvarea unei dispute sau a unui conflict, spun ei, cei mici trebuie să ceară ajutorul unui părinte sau al unui reprezentant al autorităţilor. „Nu încercaţi să vă faceţi singuri dreptate. Semnalaţi părinţilor sau autorităţilor situaţiile neplăcute de ironizare, hărţuire, solicitare taxă de protecţie”, recomandă poliţiştii. Pentru protejarea bunurilor personale, sunteţi sfătuiţi să nu le afişaţi ostentativ în mediul stradal, evitaţi să aveţi sume mari de bani la voi sau telefoane performante, acestea fiind foarte tentante. Cei mici sunt sfătuiţi să comunice părinţilor unde şi cu cine se află. Să nu accepte cadouri sau dulciuri de la alte persoane, fără a le cere voie părinţilor. Cei mici trebuie să nu deschidă uşa nimănui dacă sunt singuri acasă.

Mustrare, amendă, şcoală de corecţie sau închisoare

Tinerii, mai spun poliţştii, trebuie să ştie că până la împlinirea vârstei de 14 ani minorii nu răspund penal. De la această vârstă, până la împlinirea a 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată că au avut discernământ în momentul comiterii faptei, adică dacă au ştiut că fac un lucru rău, nepermis şi şi-au dat seama de consecinţele lui. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal ca şi majorii. Faţă de minorul care a comis o infracţiune se poate lua o măsură educativă sau i se poate aplica o pedeapsă. În categoria măsurilor educative intră mustrarea, libertatea supravegheată timp de 1 an în sarcina familiei sau a unei instituţii, internarea într-un centru de reeducare şi internarea într-un institut medico-educativ. Cu toate acestea, în ultimii ani nu s-a mai vorbit atat de mult de celebrele şcoli de corecţie, care erau atat de temute în perioada comunistă. Pedepsele care se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amenda prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită. (A. IVAN)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Redactia, acum 3963 zile, 7 ore, 32 minute, 49 secunde
Daca va uitati cu atentie la legenda fotografiei veti vedea ca este vorba despre copii care se joaca iar legenda sugereaza timpul liber din perioada verii.
Daniela, acum 3963 zile, 12 ore, 29 minute, 29 secunde
D.le ziarist A. Ivan si implicit ma adresez redactiei, eu ce sa inteleg cand vad fotografia cu acel grup de copii ? ca sunt infractori ? ......daca as fi parintele unuia dintre acei copii, cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.