Ultima oră

VIDEO!!!O clădire de cateva milioane de dolari a ajuns „regatul” şobolanilor

Aurelian Ivan
24 iun 2013 1991 vizualizări
Situată la ieşirea din Focşani, clădirea a funcţionat ca depozit de păstrare a fructelor înainte de 1989.Intre timp, fosta Staţiune de Cercetare Pomicola Focşani a fost căpuşată şi distrusă.Totuşi, autorităţile judeţene vor să renoveze depozitul şi să-l redea fermierilor


Cel mai mare depozit de fructe, mandria Judeţului Vrancea înainte de 1989, este o acum o ruină. Este situat la ieşire din Focşani şi, pe vremuri, adăpostea merele care erau recoltate după cele cateva zeci de hactare din zona Petreşti. Uriaşa clădire, care avea o capacitate de stocare de 5.000 de tone de fructe, este lăsat de izibelişte de mai bine de 20 de ani. În complexul care a aparţinut fostei Staţiuni de Cercetare Pomicolă statul roman a investit milioane de dolari în anii de glorie ai socialismului. Acum doar şobolanii mai mişună în aceste spaţii, pentru că legumele şi fructele pe care le consumăm peste iarnă ne vin din ţări străine. Imaginile dezolante cu clădirea aflată la ieşirea din Focşani întristează pe orice proprietar de livadă din judeţ. Sunt zeci de cultivatori de legume şi fructe care ar putea să o utilizeze pentru a-şi putea stoca marfa, astfel încat, contra unei chirii, să o poată vinde mai tarziu şi să încaseze mai mulţi bani pentru kilogramul de marfă.

Fermierii au nevoie de spaţii de depozitare

Unul dintre importanţii proprietari de livadă de mere din judeţ, fermierul Petrică Dima, consideră că o astfel de clădire ar putea fi benefică fermierilor, mai ales că nu mai există niciuna în Vrancea. "Spaţii de depozitare în Vrancea nu prea există decat la fosta Staţiune de Cercetare Pomicola, care are deja spaţiul în paragină. Este foarte important să fie spaţii de depozitare pentru ca omul poate depozita marfa şi o poate vinde cu un preţ bun cand cererea este mai mare”, ne-a spus Petrică Dima. Tocmai din lipsa spaţiilor de acest fel, merele de Vrancea nu rezistă toată iarna. În ultimii ani, caţiva investitori privaţi au investit în astfel de depozite, însă aceştia le folosesc pentru producţia proprie. De exemplu, omul de afaceri Daniel Guzu de la Ţifeşti. care vinde merele produse în livada sa marilor centre comerciale din Bucureşti. Hala omului de afaceri, prevăzută cu 11 celule, are o capacitate de depozitare de 1.500 tone. Aici sunt produse sucuri de mere şi dulceaţă de vişine, cireşe şi de nuci verzi, sub brandul “Ana are ...”. Alături de secţia de sucuri în satul Sarbi, comuna Tifesti, Daniel Guzu mai detine o podgorie, o cramă şi o livadă.

Autorităţile vor să salveze depozitul de la ruină

După falimentul fostei staţiuni Pomicola, care a mai funcţionat puţini ani după 1989, clădirile au fost abandonate. În timp, degradarea a avansat şi s-a ajuns în momentul de faţă în care clădirile au geamurile sparte, iar în interior mişună şobolanii. Candva tot acest spaţiu era plin de lădiţe pline cu fructe. La nivel declarativ, autorităţile judeţene au în intenţie reabilitarea acestui spaţiu pentru a-l oferi ulterior fermerilor din zona să îşi depoziteze fructele sau legumele. "Eu am participat la şedinţa Consiliului Judeţean Vrancea prin care consilierii au votat un proiect de hotărare privind preluarea acestui spaţiu în vederea refacerii pentru depozitarea, păstrarea produselor agricole ale fermierilor din zonă", ne-a spus Neculai Pupăză, directorul Camerei Agricole Vrancea. Pentru fermieri ar fi o mană cerească, sunt puţini care au puterea financiară de a-şi construi propriul de pozit de păstrare a fructelor. Acest lucru înglobează tehnologie care depăşeşte 50.000 de euro pentru cateva tone de mere. Şi cum mulţi au suprafeţe mici de livadă, o investiţie într-un astfel de depozit ar costa prea mult pentru bugetele lor. Ar fi de acord, spun proprietarii de livadă, să plătească o taxă de chirie şi să utilizeze spaţiul de la fosta Pomicola, dacă va fi reabilitat, cand au nevoie. Mai mult, refacerea fostului complex al Staţiunii Pomicola are avantajul de a fi foarte aproape de oraş, fapt care le-ar permite propritarilor de livadă să transporte mai uşor şi cu costuri mai mici fructele sau legumele în piaţă sau în centrele comerciale pentru a le vinde. Intenţia autoritaţilor judeţene este de accesa fonduri europene pentru refacerea depozitului de fructe, însă rămane de văzut dacă se va materializa acest demers. (Aurelian IVAN)

 



Pe platforma webtv a Ziarului de Vrancea puteţi vedea în ce hal a ajuns fostul depozt al fostei staţiuni Pomicola.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.