Ultima oră

VIDEO!!!Francezii sunt interesaţi de mausolee şi de lemnul din Vrancea

Aurelian Ivan
25 apr 2013 1875 vizualizări
Ieri, după ce a vizitat judeţul, Ambasadorul Franţei s-a exprimat intenţia de a face legătura între firme franceze şi vrancene în domeniul lemnului.Cum se împlineşte un secol de la Primul Război Mondial, ambasadorul Philippe Gustin a venit să vadă unde au luptat generalii francezi

După ce ambasadorul Macedoniei ne-a vizitat judeţul în urmă cu două zile, ieri a venit randul celui francez să viziteze plaiurile Vrancei. Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Excelenţa sa Philippe Gustin a făcut un tur al mausoleelor eroilor din Primul Război Mondial, care ar putea fi incluse într-un traseu al campurilor de bătălie protejate de UNESCO. Oficialul francez a sosit miercuri seara la Soveja, iar ieri a vizitat mausoleele din Soveja, Mărăşti, Mărăşeşti şi Focşani. Oaspetele a acordat o atenţie deosebită mormantului unui locotenent francez, care şi-a pierdut viaţa în Primul Război Mondial apărand poarta Moldovei. Oficialii Primăriei din Răcoasa au pregătit un program artistic în cinstea oficialului, iar ambasadorul a oferit comunităţii locale fotografii de acum 100 de ani, de la înmormantarea locotenentului francez, cu populaţia care a participat la eveniment. “Am fost impresionat de ambianţa şi spiritul care se simte în aceste monumente, în această zonă”, ne-a spus ambasadorul Gustin. Au urmat apoi vizite la Mausoleul din Mărăşeşti, pe urmele generalului Henri Mathias Berthelot (1861–1931), şi la monumentul din parcul oraşului, ridicat în memoria Mareşalului Joffre, cel care a oferit oraşului erou Mărăşeşti Crucea de Război franceză în 1920 şi a lui Napoleon al III-lea, susţinătorul Unirii de la 1859. În Primul Război Mondial, generalul Bertlot a fost şef de stat major al comandantului-suprem al trupelor franceze pe Frontul de vest, mareşalul Joseph Joffre. Fostul şef al Misiunii militare franceze România are o statuie pe aleea generalilor de la Mărăşeşti, pe care ambasadorul a dorit să o vadă.
 

Mausoleele vrancene, incluse în turismul memorial
 

În toate localităţile vizitate ambasadorul s-a întalnit si cu primarii. Intinerariul s-a incheiat la Focşani cu discuţii atat cu prefectul Cătălin Popescu, primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi,  cat şi cu secretarul judeţului, Raluca Dan. Marian Oprişan nu a putut onora întalnirea cu oficialul francez întrucat este răcit, potrivit unor surse din Consiliul Judeţean. Vizita ambasadorului are loc în contextul în care anul viitor se vor împlini 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, iar francezii vor să pregătească o suită de evenimente în care să fie incluse şi monumentele din Vrancea, care au o importanţă aparte avand în vedere că aici a fost linia de est a frontului. Alături de ambasador a fost şi un director din Ministerul Culturii, care se ocupă de monumentele protejate de UNESCO. Ambasadorul francez s-a declarat încantat de ceea ce a văzut în Vrancea, mai ales că monumentele se află în plin proces de reabilitare. “Salut eforturile făcute de autorităţi pentru aceste monumente. Văd în acest lucru un element de apropiere între Franţa şi Romania, în perspectiva centenarului Primului Război Mondial care va începe în 2014. Toate eforturile făcute aici le văd incluse într-un turism memorial, care mă interesează foarte mult”, a spus Philippe Gustin, ambasadorul Franţei, care a promis să revină în judeţ. În discuţia cu prefectul Popescu s-au conturat perspectivele unor relaţii între firme din Franţa şi din Vrancea în domeniul exploatării lemnului. Astfel că ambasadorul a spus că va face legătura între autorităţile vrancene şi un departament din Franţa, în speranţa că se va începe o colaborare comercială recipric avantajoasă. (Aurelian IVAN)
 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
poliglot, acum 4026 zile, 14 ore, 5 minute, 35 secunde
Interesant ,Chitic vorbeste franceza?El nu stie romaneste dar are tupeu.Oui,oui,oui.Inseamna multe oua!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.