Ultima oră

VIDEO!!!Măcar atat! Placă memorială pentru ţărănistul Alexandru Huianu

Sorin Tudose
6 apr 2013 1408 vizualizări
Huianu a fost deţinut politic, anticomunist şi lider PNŢ

Circa 30 de cetăţeni, apropiaţi de avocatul ţărănist Alexandru Huianu, au participat ieri la dezvelirea unei plăci omagiale montate pe peretele lateral al casei în care locuit deţinutul politic din strada Comisia Centrală. Într-o atmosferă sobră, prieteni, vechi colegi de partid şi mai multe figuri publice au ascultat cateva cuvinte spuse de consilierul municipal Lilian Ilie, cel care de altfel s-a şi zbătut să aducă o minimă mulţumire publică luptătorului anticomunist Huianu. “Din 1990 începusem să mă duc pe la domnul Huianu pentru că era un simbol şi pentru sfaturile pe care mi le dădea. Deseori ne spunea că nu avem voie să ne plangem, făcand aluzie la ceea ce trăise el în închisorile comuniste şi nu numai, pentru că şi după ce a fost eliberat acesta tot a fost persecutat de regimul comunist. Odată cu schimbarea regimului, a fost cel care a reînfiinţat Partidul Ţărănist şi cel cu care zilnic se închidea şi deschidea sediul partidului”, a spus la eveniment Lilian Ilie, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat Vrancea. Acesta a mai amintit şi de momentul în care, la începutul anilor 2000, ţărăniştii au rămas fără sediu, “graţie” lui Marian Oprişan, lucru care i-a cauzat o mare nemulţumire lui Huianu. Avocatul vrancean a avut ocazia să îl cunoască pe Octavian Goga la finele perioadei interbelice, pe vremea cand poetul era prim-ministru. De asemenea, a luptat pe front, a fost închis în peste zece temniţe şi lagăre de muncă silnică, dar a rămas fidel principiilor sale şi partidului ale cărui baze au fost puse de Iuliu Maniu şi Ion Mihalache. S-a stins din viaţă în 2007 la 93 de ani, dar a rămas un model de verticalitate, lucru apreciat de tot mai puţini concetăţeni. Nu în ultimul rand, a fost oficiată şi o slujbă religioasă de pomenire a celui ce a fost Alexandru Huianu. De ar fi fost un comunist sadea, ar fi avut şi el un nume de stradă cum au Sergiu Nicolaescu şi Mircea Diaconu, dar cum s-a numărat printre cei care au avut de suferit de pe urma roşilor, are o plăcuţă modestă care să amintească oamenilor că integritatea nu ţine cont de timpuri! (Sorin TUDOSE)





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ulise Grosu, acum 4046 zile, 6 ore, 17 minute, 7 secunde
Felicitari, d-lui Lilian Ilie pentru aceasta initiativa.
, acum 4046 zile, 3 ore, 32 minute, 38 secunde
Ai revenit, te-au externat, sau ai fost in uichend?!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.