Ultima oră

Exclusiv!!! Ce felicitări îşi trimiteau focşănenii de sărbători la începutul anilor 1900

Sorin Tudose
24 dec 2012 13254 vizualizări
Acum un secol, când Facebook-ul era departe, focşănenii corespondau în perioada Crăciunului prin felicitări de sezon, trimise prin Poștă. La începutul anilor 1900 aproape că nu erau oameni care să nu îşi ureze unul altuia urări de mai bine pentru anul nou, sărbători fericite şi clipe frumoase alături de cei dragi.

Felicitările nu erau folosite doar de cei care voiau să transmită urări cunoscuţilor din alte localităţi ci chiar şi de cei care voiau să trimită ganduri celor din acelaşi oraş sau sat. Expedierea de felicitări era deja o tradiţie la începutul secolului XX şi o mică industrie se pornise. Unele ilustrate erau tipărite în Germania după cum scrie pe verso-ul uneia dintre cele prezentate, dar cele mai multe erau tipărite la noi în ţară, altele fiind colorate manual. Toate se remarcă în schimb printr-o grafică candidă, nepervertită de valorile capitalismului unde “crăciuniţele sexy” sunt la tot pasul. Drept este că şi patina timpului le dă un alt aer, dar lipsa stridenţei şi a prostului gust le face cel puţin mai interesante decat multe dintre felicitările găsite azi în comerţ. Vremea felicitărilor tipărite a trecut, telefonia mobilă şi internetul ştergand cu totul timpul de aşteptare a unui mesaj de orice natură ar fi el. Totuşi, deşi mesajele ajung la destinaţie infinit mai repede emoţia aşteptării unui gand scris de la un prieten, o rudă, un frate a fost şi ea mult diminuată. “Viaţa are un alt ritm acum, dar se mai trimit felicitări oricum. De regulă instituţiile trimit felicitări la colaboratori, firmele la clienţi. Felicitări mai trimit şi copiii învăţătorilor. La ora actuală se trimit circa 5.000 de felicitări în judeţ cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Apariţia telefoniei mobile şi a sms-urilor a dus la o scădere bruscă a numărului de felicitări trimise, dar cu timpul numărul acestora a mai crescut puţin şi a rămas relativ constant”, ne-a spus Camelia Iliescu, directorul Oficiului Județean de Poștă din Vrancea. Vă prezentăm mai jos cateva modele de felicitări de sezon trimise în urmă cu un secol. Cum vi se par?



Felicitare trimisă de la Brăila la Focşani pe 21 decembrie 1915


Felicitare primită de cofetarul Mihai Vasiliu de la un prieten în 1915


Unde eşti copilărie?


 Felicitare cu scena biblică a naşterii Mantuitorului



Bradul, simbolul Crăciunului prezent şi-n casă şi afară



În lipsa Moşului darurile sunt aduse de îngeri


 

Felicitare din vremurile în care stridenţa era departe de a fi devenit o constantă în viaţa noastră



Felicitare “Printed in Germany” în care doi copii fac rost de un brad pentru a-l împodobi



Mantuitorul înconjurat de îngeri



“La mulţi ani”, felicitare trimisă în 1915


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
O NOSTALGICA, acum 4140 zile, 55 minute, 16 secunde
Superbe felicitari.Ce vremuri....Am si eu cateva felicitari din trecut pe care le privesc cu nostalgie. Pacat ca nu mai sunt des folosite. Din comoditate. Eu inca mai trimit felicitari chiar daca nu citeste integral
, acum 4140 zile, 14 ore, 31 minute, 46 secunde
Bravo pentru articol!La multi ani!
Aura, acum 4140 zile, 21 ore, 23 minute, 35 secunde
La Multi Ani Ziarule pentru toate articolele de anul acesta. Craciun fericit!
Dan, acum 4141 zile, 41 minute, 23 secunde
Super fain articolul, iti multumim Sorin!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.