Ultima oră

Moş Crăciun vine din China numai cu jucării de mana a şaptea

Sorin Tudose
5 dec 2012 3051 vizualizări
Protecţia Consumatorilor a aplicat amenzi vanzătorilor de jucării “Made in China”, care erau neetichetate corespunzător

Cum se apropie sărbătorile de iarnă iar vanzările de jucării iau amploare, Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au verificat  comercianţii din judeţ. Comisarii au verificat elementele ce ţin de siguranţa pe care o oferă jucăriile, modul de informare a cetăţenilor asupra categoriilor de varstă pentru care sunt dedicate acestea şi, bineînţeles, au fost depistate nereguli cu duiumul. La 13 comercianţi au fost găsite expuse spre comercializare diverse jucării, cum ar fi păpuşi sau maimuţoi din pluş, importate din China, care aveau deficienţe de informare pe etichete. Totodată, la 5 operatori comisarii au identificat jucării aduse tot din China, la care nu erau respectate cerinţele generale de siguranţă. Mai mult, traducerile în limba romană ale informaţiilor privind modul de utilizare sau ale avertismentelor generale erau incomplete sau lispeseau. Dumitru Dilă, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vrancea, le cere vrancenilor să fie mai vigilenţi atunci cand cumpără jucării pentru prichindei.

Acesta le transmite să nu cumpere jucării cu muchii ascuţite, părţi care să se desprindă uşor, vopsea care se exfoliază, puf sau păr care poate produce risc de sufocare. “Avertismentele care determină decizia de cumpărare a jucăriei, cum ar fi cele care specifică vârsta minimă şi maximă a utilizatorului, dar şi alte avertismente – categorie de greutate, dacă jucăria conţine părţi mici, baterii şi altele asemenea,  trebuie să fie indicate pe ambalajul de comercializare sau să fie vizibile în mod clar pentru consumator înainte de cumpărare, chiar şi atunci când achiziţionarea are loc pe internet”, transmite Dilă.

În cadrul controlului tematic au fost verificate jucării în valoare totală de 90.780 lei. Comisarii CJPC au dispus oprirea temporară de la comercializare a peste 800 jucării, în valoare de 10.758 lei. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 12 avertismente şi 5 amenzi contravenţionale în valaore de 22.000 lei. În ciuda ameznilor pe care le dau cei de la CJPC comercianţii continuă să aducă jucării “Made in China” pentru că sunt cele mai ieftine de pe piaţă. Sigur că şi calitatea jucăriilor produse de chinezi este mai mult decat îndoilenică, dar atunci cand combini lipsa de bani a cetăţenilor cu o apetenţă pentru tot felul de nimicuri nu e de mirare că asemenea pseudojucării sunt la mare căutare. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.