Ultima oră

Case “arestate”! Blestemul post-comunist aruncat deasupra Focşaniului

Sorin Tudose
14 nov 2012 13766 vizualizări
Mai multe case de patrimoniu din oraşul Focşani, construite de arhitecţi talentaţi în perioada atebelică, sunt flancate de gherete metalice, cu acordul suspect al Primăriei şi Direcţiei pentru Cultură. Pe strada Simion Bărnuţiu a fost ridicată o construcţie metalică aşa zis provizorie, dar care afectează grav armonia zonei. Si pe Fundătura Cuza Vodă sunt două case de patrimoniu, care sunt flancate de construcţii inestetice ridicate chiar în aceste zile. Deşi Focşaniul are acum un arhitect şef, Diana Decuseară se ascunde în spatele biroului de presă şi nu are puterea să cureţe oraşul de construcţii kitsh

Focşaniul este desfigurat sub ochii noştri, fără să ia nimeni măsuri. Încă o casă de patrimoniu situată chiar pe Simion Bărnuţiu, stradă unde nu s-au construit blocuri şi pe o parte şi pe alta, a dispărut din peisaj. Din fericire nu a fost demolată ori modernizată după standardele cel puţin discutabile ale contemporanilor. Totuşi, imobilul nu mai poate fi văzut din stradă şi asta pentru că pe terenul din faţa lui se ridică de ceva vreme o baracă de metal în care vor funcţiona un fast-food şi cateva birouri ale unor executori judecătoreşti, potrivit pancartei de informare de pe şantierul în lucru. Ce-i drept, casa cu o vechime de circa 100 de ani, dacă nu chiar şi mai veche, nu este clasată ca monument istoric cu toate că este reprezentativă pentru o epocă în care s-au clădit cele mai aspectuoase imobile. Aici a funcţionat ani de zile Protecţia Civilă a oraşului. Autorităţile locale nu au împiedicat ridicarea acestei aşa zise barăci care zgarie armonia zonei, atat cat mai este. Primăria a eliberat certificatul de urbanism în vreme ce Direcţia pentru Cultură a dat un acord de principiu pentru ridicarea construcţiei cu caracter provizoriu. În realitate este vorba despre o clădire în toată regula, care ar putea dăinui acolo zeci de ani.

Micul Iliescu, de acord cu ascunderea casei de epocă

FOTO: Construcţia provizorie va ascunde ani buni casa de patrimoniu, care ar putea fi chiar dăramată

Directorul de la Cultură încearcă să se delimiteze, deşi a promis de-a lungul timpului că va milita pentru conservarea vechii arhitecturi şi are multe de făcut în acest sens. “Ştiu că respectiva construcţie obstrucţionează vederea casei, dar m-am sfătuit cu cei din Comisia Zonală a Monumentelor şi am hotărat ca Direcţia să dea un acord de principiu. Am luat această decizie deoarece oamenii care ridică acel spaţiu acolo vor ca din banii obţinuţi din activitatea desfăşurată să restaureze şi modernizeze imobilul din spate”, a declarat Florin Micu Iliescu, directorul Direcţiei pentru Cultură. Şeful instituţiei mai susţine că a fost de acord cu amplasarea barăcii cu condiţia ca în ea să funcţionize doar birouri, nu şi un fast-food.

Indiferent ce va funcţiona în spaţiul respectiv acesta tot ascunde o casă de epocă pentru ani buni şi mai este ridicat şi în proximitatea Bisericii Săpunari, monument istoric de importanţă naţională, construit la finele anilor 1700. Acordul dat de cei de la Cultură pare a fi un compromis în urma căruia pe termen lung ar avea de caştigat patrimoniul Focşaniului, asta dacă întradevăr casa va fi restaurată şi nu i se vor îndepărta elementele decorative. Imobilul este într-o stare de degradare avansată, mai ales în interior, dar grija pentru casele vechi ar trebui să fie mai mare. Altfel, nu vom face decat să plangem după o altă clădire veche dispărută a oraşului nostru.

Continuă mutilarea pe Fundătura Cuza Vodă

FOTO: În anii 70, 80 se practicau demolările, în 2012 se practică flancările

Pe strada Fundătura Cuza Vodă, vizavi de Muzeul Unirii, alt monument istoric de importanţă naţională, există o casă veche de circa 100 de ani cu superbe detalii arhitecturale care nu pot fi văzute din cauza unui chioşc metalic în care se vand piese auto. Recent a mai apărut un alt chioşc care îngroapă şi mai mult casa de patrimoniu. Şi cum de şi mai rău este tot timpul loc, pe aceeaşi stradă, în lateralul Camerei de Comerţ, clădire care a scăpat ca prin minune de demolările comuniste, se construieşte nestingherit o clădire nouă din BCA. Focşaniul este schimonosit chiar de cei ce îl locuiesc, fapt ce denotă modul în care se raportează o bună parte din cetăţeni la oraşul lor.  Nu ştim exact ce păcate poartă acest oraş, dar generaţiile viitoare ne vor condamna cu siguranţă pentru mutilarea cu bună ştiinţă a oraşului. Dacă regimul totalitar comunist a fost mai mult decat ignorant în ceea ce privea conservarea vechiului oraş şi a demolat pe nerăsuflate, nici mult visata democraţie nu a adus o schimbare majoră în acest sens. Demolările de acum cateva decenii au fost înlocuite cu mult mai practicile flancări. Reţeta este practicată peste tot la fel. Se ia o casă de patrimoniu, cu cat mai veche şi mai frumoasă cu atat mai bine, se alege o faţadă a ei, de regulă cea principală şi se construieşte pe locul respectiv o magherniţă, o baracă de metal, o cotineaţă. Diferenţa de bun gust între cele două construcţii este atat de evidentă încat se poate spune că Focşaniul cunoaşte un regres din punct de vedere arhitectural. Iar toate aceste construcţii zgarie ochiul.

Arhitect şef cu răspundere limitată

FOTO: Camera de Comerţ nu a scăpat nici ea de apariţia unei noi clădiri în peisaj

După ce Focşaniul nu a avut un arhitect timp de ani de zile acum că-l are lucrurile nu par a se îndrepta deloc. Diana Decuseară, arhitectul şef al Focşaniului de cateva luni, nu vrea să îşi “depăşească atribuţiile” sau mai romaneşte nu vrea să deranjeze. Vrand să luăm de la arhitecta Decuseară un punct de vedere legat de modul în care autorităţile locale ar trebui să protejeze patrimoniul arhitectural, aceasta ne-a spus că este în concediu rugandu-ne să revenim sau să luăm legătura cu un înlocuitor. Am aşteptat să se întoarcă pentru că nu ocupă o funcţie cheie în dezvoltarea Focşaniului ca să poată pasa o responsabilitate cuiva care îi ţine locul temporar. Ieri am încercat să luăm din nou legătura cu arhitectul şef pentru a afla detalii despre cele trei investiţii care îngroapă Focşaniul vechi, dar ne-a spus că nu poate da declaraţii la presă potrivit unei reglementări interne a Primăriei Focşani. Nu o suspectăm pe Decuseară de rele intenţii, doar de faptul că nu îşi poate impune un punct de vedere, ceea ce, în funcţia pe care o ocupă este destul de neplăcut, ca să nu spunem grav. Dacă Focşaniul arată rău şi cu un arhitect şi fără el, care mai e rostul lui? (Sorin TUDOSE)

Nota redacţiei. Prin clădiri de patrimoniu nu înţelegem doar casele care sunt încadrate ca monumente istorice, ci toate imobilele construite în spiritul timpului, după rigorile arhitecturale ale sfarşitului de secol XIX, început de secol XX. De altfel, din varii motive în Focşani sunt case particulare foarte frumoase care nu figurează ca monumente istorice în vreme ce alte case cu o arhitectură mai puţin bogată sunt clasate. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
, acum 4190 zile, 14 ore, 41 minute, 46 secunde
fotografiati cladirea din parcarea bisericii sapunari sa vedeti ce se mai darima si ce se inalta in loc acea cladire istorica este ca si darimata in spate dar nimeni nu vede acest lucru si citeste integral
NOSTALGICUL, acum 4190 zile, 17 ore, 33 minute, 41 secunde
Adevarul este ca daca ne distrugem istoria avem toate sansele sa pierim cu totul sa raminem fara nici o urma a trecutului!
niky, acum 4190 zile, 21 ore, 33 minute, 38 secunde
La puscarie cu arhitectii din Focsani.Sa-si dea demisia!!!!
danb, acum 4191 zile, 1 ora, 42 minute, 56 secunde
Domnul Micu Iliescu este santajabil, deciziile lui nu au nicio legatura cu atributiile conforme functiei ci cu ordinele pe care le primeste. Chiar ieri a fost surprins de ziarul Monitorul de Vrancea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.