Ultima oră

Şuncă de curcan fără...carne de curcan

Sorin Tudose
13 nov 2012 3217 vizualizări
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au găsit în comerţ un produs cu denumirea de “Şuncă de curcan” cu toate că aceasta nu are nici măcar un gram de carne de curcan

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat în ultimele trei săptămani un control tematic ce a vizat modul în care este comercializată carnea. Circa 30 de operatori economici din Focşani, Adjud şi mediul rural au fost verificaţi şi doar caţiva dintre ei au fost găsiţi în regulă. Comisarii au găsit o cantitate mică de carnă expirată constand în mici şi salam pe care au retras-o definitiv de la vanzare. De asemenea, circa 4 kilograme de carne (carnaţi proaspeţi, şuncă presată, salamuri) au fost retrase şi ele de pe piaţă pentru că nu erau etichetate şi nu s-a putut stabili data valabilităţii. “Au fost identificate mai multe preparate din carne de pui, curcan sau pur şi simplu pasăre la care nu se precizează proporţia de carne de pui/curcan/pasăre conţinută, deşi acest ingredient influenţează alegerea consumatorului, dând specificitate produsului. La un comerciant a fost identificată la vanzare o «şuncă de curcan» în care nu există carne de curcan”, informează Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est Vrancea.

Reprezentanţii instituţiei mai spun că pentru multe preparate de carne se utilizează în procesul de fabricaţie doar carne dezosată mecanic întalnită pe unele etichete ca fiind “MDM” potenţialii cumpărători neştiind că aceasta este o carne de calitate inferioară, cu aport nutriţional redus, fiind obţinută din resturile de carne rămase pe oase, după o primă dezosare. În acest sens comisarii vranceni vă sfătuiesc să citiţi cu atenţia eticheta pentru că folosirea unei astfel de carne nu este interzisă. O altă abatere descoperită de angajaţii instituţiei de control este neprecizarea preţului vechi pe etichetă atunci cand un comerciant face o promoţie în care foloseşte sintagma “preţ redus”. Pentru aceste abateri s-au aplicat 20 avertismente şi 13 amenzi contravenţionale, în valoare de 24.000 lei şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 190 kg produse din carne, în valoare totală de 3.035 lei. “Remarcăm faptul că, faţă de controalele anterioare pe o astfel de tematică, nu s-au constatat abateri grave privind calitatea alimentelor. Mai precis nu s-au mai găsit produse alterate sau cu modificări organoleptice. Aceasta înseamnă că munca de consiliere gratuită organizată în cursul anilor atat de mine cat şi de colegii mei a dat roade”, a declarat Dumitru Dilă, comisar şef adjunct al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Est. (Sorin TUDOSE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
vasile, acum 4191 zile, 2 ore, 55 minute, 15 secunde
Avertismentele sunt pentru cei care le-au umplut sacosele domnilor comisari o.p.c..Pentru restul, amenzi...
un focsanean, acum 4191 zile, 4 ore, 14 minute, 51 secunde
Vaaaaaaiiii! 4 kg!!!!!! De-a dreptul impresionant! Mai bine nu dadeau astfel de cifre publicitatii. E de tot rasul!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.