Şuncă de curcan fără...carne de curcan
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au desfăşurat în ultimele trei săptămani un control tematic ce a vizat modul în care este comercializată carnea. Circa 30 de operatori economici din Focşani, Adjud şi mediul rural au fost verificaţi şi doar caţiva dintre ei au fost găsiţi în regulă. Comisarii au găsit o cantitate mică de carnă expirată constand în mici şi salam pe care au retras-o definitiv de la vanzare. De asemenea, circa 4 kilograme de carne (carnaţi proaspeţi, şuncă presată, salamuri) au fost retrase şi ele de pe piaţă pentru că nu erau etichetate şi nu s-a putut stabili data valabilităţii. “Au fost identificate mai multe preparate din carne de pui, curcan sau pur şi simplu pasăre la care nu se precizează proporţia de carne de pui/curcan/pasăre conţinută, deşi acest ingredient influenţează alegerea consumatorului, dând specificitate produsului. La un comerciant a fost identificată la vanzare o «şuncă de curcan» în care nu există carne de curcan”, informează Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est Vrancea.
Reprezentanţii instituţiei mai spun că pentru multe preparate de carne se utilizează în procesul de fabricaţie doar carne dezosată mecanic întalnită pe unele etichete ca fiind “MDM” potenţialii cumpărători neştiind că aceasta este o carne de calitate inferioară, cu aport nutriţional redus, fiind obţinută din resturile de carne rămase pe oase, după o primă dezosare. În acest sens comisarii vranceni vă sfătuiesc să citiţi cu atenţia eticheta pentru că folosirea unei astfel de carne nu este interzisă. O altă abatere descoperită de angajaţii instituţiei de control este neprecizarea preţului vechi pe etichetă atunci cand un comerciant face o promoţie în care foloseşte sintagma “preţ redus”. Pentru aceste abateri s-au aplicat 20 avertismente şi 13 amenzi contravenţionale, în valoare de 24.000 lei şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a 190 kg produse din carne, în valoare totală de 3.035 lei. “Remarcăm faptul că, faţă de controalele anterioare pe o astfel de tematică, nu s-au constatat abateri grave privind calitatea alimentelor. Mai precis nu s-au mai găsit produse alterate sau cu modificări organoleptice. Aceasta înseamnă că munca de consiliere gratuită organizată în cursul anilor atat de mine cat şi de colegii mei a dat roade”, a declarat Dumitru Dilă, comisar şef adjunct al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud Est. (Sorin TUDOSE)