Ultima oră

„Focul lui Sumedru” s-a reaprins la Soveja de Sfantul Dumitru

Silvia Vrînceanu Nichita
28 oct 2012 4382 vizualizări
Pierdut în timp, obiceiul a fost reluat la Soveja zilele trecute, focul fiind reaprins în Poiana Punga

„Focul lui Sumedru”, spectacol care marchează desfrunzirea codrului şi purifică natura în aşteptarea sărbătorilor de iarnă, s-a reaprins în Poiana Punga, unde au venit sătenii, cu mic cu mare. Ziua de Sfîntul Dumitru este ultima şi cea mai importantă sărbătoare din toamnă, care marchează începutul iernii, potrivit superstiţiilor pastorale. Sărbătoarea Sfantului Dumitru mai este cunoscută în popor şi sub numele de “Sanmedru” ori “Sumedru”, iar de aceasta sunt legate o serie de obiceiuri populare. Cu această ocazie, elevii şcolii sovejene au prezentat un obicei local vechi, unic în arealul judeţului Vrancea, care a fost adus de sovejeni din zona Argeşului, de unde au migrat în secolul al XVII-lea. Pentru că nu se mai practică în mod curent, „Focul lui Sumedru” a fost regizat de profesoarele Mariţica Răduţă şi Maricica Daniela Bîtcă, în colaborare cu Căminul cultural (referent prof. Elena Ţuţui), Primăria Soveja şi Şcoala „Simion Mehedinţi”. „Focul lui Sumedru”, spectacol de evocare a toamnei, s-a reaprins în Poiana Punga din fosta staţiune, unde au venit sătenii, cu mic cu mare. 

„Focul lui Sumedru are două funcţii distincte. Prima este de hotar al timpului între Anul Activ agrar-pastoral, care începe la Sfantul Gheorghe, şi Anul Pasiv-iernatul. Sfântul Gheorghe omoară iarna, înfrunzind codrul şi înverzind câmpiile, deschizând ciclul vegetal, iar Sfantul Dumitru omoară vara şi desfrunzeşte codrul, deschizând ţarinele. A doua funcţie, şi cea mai veche, este de purificare a spaţiului prin foc, pentru ca noul ciclu care începe cu sărbătorile de iarnă să vină sub auspiciile cele mai favorabile. Aceste două funcţii s-au cumulat în modul cel mai fericit la Focul lui Sumedru, devenind, astfel, un moment de polarizare a comunităţii, de mare sărbătoare. Astfel, Focul lui Sumedru organizat în Poiana Punga, în după amiaza zilei de 26 octombrie, a fost o adevărată sărbătoare, prin spectacolul prezentat de copii, cumulat şi cu Haloween-ul (sărbătoarea tuturor sfinţilor)- organizat de şcoală, obicei importat după revoluţie, cât şi prin focul organizat şi petrecerea la care a participat mare parte a comunităţii locale, şi cu care ocazie s-a strigat, conform obiceiului  „Drui, drui, drui la Sumedrui!”. Organizatorii, comunitatea au oferit copiilor dulciuri şi fructe”, ne-a relatat profesorul Constantin Macarie, animator al vieţii culturale din Soveja. „Focul lui Sumedru” s-a încheiat seara târziu, cu muzică petrecere şi masă comună, în jurul grătarelor încinse, cu participarea tinerilor comunei. (Silvia VRÎNCEANU NICHITA)

Un articol detaliat despre ultimele evenimente care au avut loc la Soveja veţi putea citi în următoarele zile în Ziarul de Vrancea, sub semnătura profesorului Constantin Macarie.


 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.